Vásárhelyi fotók, erdélyi címerek a Forgatagon

Három kiállítás nyílt meg a Vásárhelyi Forgatag csütörtöki napján, de a bőség zavara ellenére a szervezők nem mondtak csütörtököt: mindhárom tárlatra sokan voltak kíváncsiak.

A Deus Providebit Tanulmányi Házban annak a fotópályázatnak az eredményeit hirdették ki, amelynek éppen a Vásárhelyi Forgatag volt az apropója. A Marosvásárhely forgásban címet viselő pályázatra rengeteg munka érkezett, csak éppen kevés illett a meghirdetett témához – mondta el a zsűri rangidős tagja, Kerekes Péter Pál a díjátadással egybekötött megnyitón. A kiállításra és elbírálásra csak azokat a fotográfiákat választották ki, amelyek valamilyen módon valóban a forgatagos Marosvásárhelyt jelenítik meg. Sok fotós a városi forgalomban, az éjszakai életben látta megragadhatónak a pörgést.

A három győztes pályamunka közül az egyik a Gál Márta Emeséé, aki a kivilágított ringispílt kapta lencsevégre egy városünnepen.

Gidófalvi Attila fotója egy panorámakép az esti fényárban úszó városról.

Kucsera Jenő egy rézfúvós hangszerén visszatükröződő városképpel nyerte el a zsűri tetszését, amely így az eredetileg kétszemélyesre tervezett dobogót háromszemélyesre bővítette.

A tárlat képeit rendre cserélik, így érdemes néhány naponta vissza-visszatérni a Plébánia udvarán álló épületbe, mert a megnyitóra helyet nem kapó fotográfiák is előbb-utóbb felkerülnek a Deus Providebit Tanulmányi Ház nagytermének falára.

Alig félórával később már a Főtér másik oldalán, a Lorántffy Zsuzsánna Kulturális Egyesületnél nyitottak nagy érdeklődés övezte kiállítást az erdélyi nemesi címerekről. A közönség alig fért be az Egyesület tenyérnyi kiállítótermébe, amelynek falait 72 erdélyi örmény és 32 erdélyi magyar család címerei díszítik. Novák József képzőművész, a címerek „feltámasztója” arról a rendkívül precíz, tudományos igényességet megkövetelő ismeretanyagról beszélt, amely a címerfestéshez szükséges. Azt is elmondta, Erdély rendkívül gazdag címerekben, és ennek oka a rengeteg háború, amelyet e birodalom peremén lévő régió lakossága viselt. Az uralkodó hadjáratait sokan támogatták, a gazdag örmény családok főleg anyagiakkal (ezért jár annyi örmény családnévhez kutyabőr is), mások katonákkal, hőstettekkel érdemelték ki a pajzsot, állatfigurát, koronát ábrázoló nemesi oklevelet. Egy idő után már annyian álltak hadba, hogy a király egy-egy századot ajándékozott meg a kutyabőrrel. „Egyik nemesi címeren, amit láttam,  350  név van felsorolva” – tette hozzá a címerkutató-képzőművész. Azt sem rejtette véka alá, hogy a címertulajdonosok közül távolról sem volt mindenki szent – de még ősi nemesi család sarja sem: sokan bizony megvásárolták vagy egy éjjel alatt, kártyán nyerték el a rangot s vele a kutyabőrt.

„Azt a sok címert próbálom visszahozni a köztudatba, amelyeket a kommunista korszakban elégettek, megsemmisítettek, amelyekért börtön járt, ha megtalálták valakinek a házában” – vallja hivatásáról Novák József. – „Hiszem, hogy akinek nincs múltja, annak jövője sincs. Ezért teszem, amit teszek, nagy örömmel és aprólékos munkával.”

 A harmadik kiállítás a zsúfolásig telt Bernády Házban nyílt, Marosvásárhely Fotótükörben címmel. A Marx József Fotóklub tagjai az elmúlt két év jellegzetes eseményeit, rendezvényeit, arcait örökítették meg. A kiállítást megnyitó Borbély László azt mondta: a hatalmas érdeklődés is igazolja, hogy a vásárhelyiek nyitottak, érdeklődőek a kulturális rendezvények iránt. „Elkezdtük például számolni, hogy hányan lépik át a Bernády Ház kiállításainak küszöbét. Magunk is meglepődtünk, hogy öt hónap alatt 3500-an látogattak ide!” – mondta az RMDSZ politikai alelnöke.

Borbély emlékeztette a közönséget, hogy nem véletlenül Vásárhely lett az erdélyi fotóművészet központja: még a városépítő Bernády György gondoskodott róla annak idején, hogy a fényképészek számára kifogyhatatlan ihletforrás legyen ez a város. A képviselő elárulta, fotósorozatot szándékoznak összeállítani a településről. „Legyen ez az Önök számára is kihívás!” – tette hozzá Borbély.

A fotóklub elnöke, Both Gyula „fiatal hatvanévesnek” nevezte a Marx Józsefről elnevezett klubot, hisz az 1953-ban alakult társaság aktívabb, mint valaha, ráadásul egyre több fiatal taggal egészül ki.

A Marosvásárhely fotótükörben című tárlat a Bernády Ház emeleti kiállítótermeiben tekinthető meg.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?