Felavatták a megtisztított Szent György szobrot

Szent György legendáját is megismerhették azok, akik hétfő délután a kolozsvári Farkas utcában részt vettek a Sárkányölő restaurált szobrának átadásán. A száztíz éves műemlék restaurálási munkálatait Kolozsi Tibor szobrászművész, a Barabás Miklós Céh elnöke vezetésével végezték el szakemberek a bronzanyagon és a kőtalapzaton egyaránt.

A szobrot Kolozsvári Miklós mester két fia készítette, eredetije Prágában áll - mondta el Gaál György, a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság elnöke az ünnepélyes átadáson. Kolozsvári Márton és György által 1373-ban készített, Prágában álló Szent György-szobor másolatát 1904-ben állították fel Kolozsváron.

Első helye a mostani Béke tér volt, ennek "modernizálásakor" költöztették el a Farkas utcába. A költöztetés azzal járt, hogy az eredeti, latin és magyar nyelvű felirat helyett a szobor talapzatára egy, az 1600-as évekből származó latin szöveg került, amely a hagyomány szerint Szent György pajzsfelirata volt. Azóta azonban már több mint fél évszázad eltelt, nagyon megérett tehát az idő a felújításra, tette hozzá a történész. A tisztítási, restaurálási munkálatokat Kolozsi Tibor szobrászművész végezte csapatával.

Sebesi Karen Attila Szent György vitéz legendáját olvasta fel a népes közönségnek. A keresztény hite miatt végül mártírhalált halt Szent György kultusza főleg a bizánci egyházban terjedt el, Angliának pedig a védőszentje lett.

A merészségről, a túlerővel szembeni bátorságról állít példát a Sárkányölő Szent György szobor - mondta Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja. Szent György a hit és a bizalom által győzött a jóval erősebb sárkánnyal szemben, amikor már minden veszni látszott, és ez máig példaértékű, tette hozzá a diplomata.  Szent György szobra elődjeink nagyságára figyelmeztet, és kifejezőerejét igazolja, hogy egyre több másolata jelenik meg a magyarok által lakott városokban.  Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere két nyelven, magyarul és románul mondott köszönetet a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaságnak és Magyarország Külügyminisztériumának a szobor restaurálásáért, hangsúlyozva annak jelentőségét, hogy a mostani felújítási munkálat - akárcsak a szobor kolozsvári leleplezése több mint száz évvel ezelőtt - civil kezdeményezés eredménye.

Kimaradt?