Félsziget: a fesztiváligazgató megtörte a csendet

„Azt semmiképp nem könyveljük el sikernek, hogy kevesebben voltak a fesztiválon. Azt viszont ki lehet jelenteni, hogy nem volt egy rossz hangulatú rendezvény” – jelentette ki a Transindexnek a Félsziget Fesztivál fesztiváligazgatója. Bodor László terjedelmes interjúban vonta meg az idén Kolozsvárra költöztetett rendezvény mérlegét.

Az igazgató elsősorban a néhány beígért, ám elmaradt koncert elmaradásával magyarázza, hogy – főként a hét végén – a vártnál kevesebben látogattak ki a Gorbó völgyébe. A nagy nevű együttesek (Kaiser Chiefs és  DragonForce) fellépését azért kellett lemondani, mert időközben egy potenciális szponzor úgy döntött, nem támogatja a rendezvényt. Bodor László nem kívánta megnevezni ezt a szponzort.

A fesztiváligazgató szerint „a mínusz és a nulla között van” a Félsziget anyagi mérlege. Ha pedig kifizették volna azokat az együtteseket, amelyek koncertje végül elmaradt, olyan lyuk keletkezett volna a költségvetésükben, ami teljesen mínuszba vihette volna a fesztivált.

Bodor László utólag sem tartja rossz döntésnek, hogy Marosvásárhelyről Kolozsvárra költöztették a Félszigetet. „Marosvásárhelyen már elérte a határait a rendezvény, egyszerűen nem lehetett jobban fejleszteni. Egyértelmű, hogy ehhez hozzájárult a gazdasági válság is, ami a fogyasztóknál és a szponzoroknál is megérződött. Nyilván be kellett lőni egy olyan szintre a fesztivált, amit megbír a romániai piac, az erdélyi közönség” – magyarázta.

Azt azonban maga is elismerte: az a koncepció, ami Marosvásárhelyen működött – kezdve a szerdai nyitástól egészen a vásárnapi zárásig, illetve a három-négy fő zenei helyszínig – Kolozsváron nem működik. „Kolozsvárnak valami más kell” – szögezte le az igazgató, aki szerint a jövő évi fesztiválig a szervezők elgondolkoznak azon, min érdemes változtatni.

Kapcsolódók

Kimaradt?