Komplex: gitározni és színészkedni vágyók tábora

Két tábor egy helyen: tavaly óta „Komplex előadóművészeti tábor” néven egyszerre szervezik meg az Erdélyi Gitártábort és az Erdélyi Színháztábort. Az összevonás több pozitívumot is hozott az egyébként már több mint egy évtizedes múlttal rendelkező nyári tanfolyam életébe: változatosabbá, pezsgőbbé vált, és kiegyenlítődött a nemek aránya. Crăcea Ádám szervezővel az idei, augusztus 3-a és 9-e között Zsögödfürdőn megszervezésre kerülő táborról beszélgettünk.

Annyi művészeti tábor van, miben különbözik a KOMPLEX a többitől?

Három szóban így foglalnám össze: erdélyi, magyar, előadó-művészeti. Mindez egyszerre. Célratörőbb az összművészeti táboroknál, és tágabb egy egyszerű gitártábornál. Komplexebb, ha mondhatom így. Romániában léteznek ugyan művészeti táborok, de magyarul oktató, színvonalas, előadó-művészetre koncentráló tábor kevés van. A Komplexnek szerves része a tizenhárom éves Erdélyi Gitártábor, mely - tudtommal - az első gitártábor nemcsak Erdélyben, hanem egész Romániában.

Hol kezdődtek a gyökerek? Kinek volt az ötlete?

A történet az első erdélyi magyar gitártáborral kezdődött, 2001-ben. Zilahi Csaba szervezte, Csobot Miklóssal közösen, Kalotaszentkirályon. Az egyértelműen hiánypótló rendezvényt a zene iránti rajongás ihlette. Apró tábor volt, alig tíz-húsz résztvevővel, de eszméletlenül jó hangulattal. Lehetett rockot, flamencot, dzsesszt, hangtechnikát tanulni, és külön csoport indult basszus-gitárosoknak is. Egyetlen hét alatt senkiből nem lett művész, de a találkozás mindannyiunk számára meghatározó élmény volt. Ezt a lángot próbáljuk mai napig életben tartani.

A harmadik kiadástól Szép-Tóth György, a tábor hangtechnikusa vállalta a tábor szervezését. Ő az, akinek személyes jelenléte az Erdélyi Gitártábor minden kiadását végigkísérte. Az évek során bővült a kínálat, nőtt a színvonal és a visszatérők mellé nagyon sok új táborozó érkezett. Az Erdélyi Gitártábor folyamatosan duzzadt, évente közel száz résztvevővel újabb, és újabb helyszíneket nőtt ki. Néhány éve a csíkszeredai Zsögödfürdőn találtunk neki tökéletes helyszínt.

Ezután merült fel a bővítés gondolata, mely végül 2012-ben valósult meg. A gitártábor szervezését bonyolító PanArt Egyesület anno színházi tematikájú tábort is szervezett a kolozsvári Váróterem Projekttel közösen. Arra gondoltunk, hogy ezek iránt a táborok iránt érdeklődő fiatalok kiegészítik egymást, és a két rendezvényt jó volna együtt szervezni. Így született a Komplex.

Miért tűnt hasznosnak a két tábor összevonása?

Az összevonásnak rengeteg a pozitív hozadéka. Elsősorban megnőtt a rendezvény kínálata. A határozatlan -vagy mondjuk inkább nyitott- érdeklődők sokkal több mindent próbálhatnak ki egyetlen hét leforgása alatt. A tábor fejtágító jellegét szolgálja a sokszínűség. Aki alapvetően színházi workshopra iratkozott, koncertet hallgathat, aki pedig zenét tanul, színházi előadást is nézhet. Naponta van olyan közös foglalkozás, ahol a résztvevők együtt lehetnek.

A tábor a színpad világáról szól, arról, ami a reflektorfényben történik, és arról is, ami mögötte. Sokan lepődnek meg azon, hogy egy órásprodukció hátterében egész stáb és többszáz munkaóra rejlik. A végtermék az előadók, látványtervezők, technikusok, szervezők együttes munkájának az eredménye, mindegy, hogy koncertről, táncról vagy színházi előadásról beszélünk. Az előadóművészetben elegyedhet a zene, mozgás, látvány, és gyakran iszonyú mennyiségű technika, így a színpadi műfajt nem véletlenül nevezik komplex művészetnek. Célunk ezt, és sokminden mást megmutatni az egy hét alatt.

Hány jelentkezőre számíttok?

A tábor ideálisan 70-80 résztvevővel szokott működni, de fel vagyunk készülve ennél nagyobb létszám fogadására is.

Kiktől lehet tanulni a Komplex előadóművészeti táborban?

Többnyire visszatérő előadóink vannak, és nagyon összeszokott a szervezői gárda. Bukaresttől Linz-ig mindenhonnan érkeznek csoport-foglalkozásokat vezető oktatók. Alex Man például a Bukaresti Zeneművészeti Egyetemen tanít dzsesszgitárt, Székely Voland az Anton Bruckner Privatuniversität diákja. Michael Acker basszusgitárt oktat majd, ő is a bukaresti konziban végzett, de ott lesz a Knock Out egy tagja, Gabora-Máté Éva, és Nagy Tivadar is, akit legtöbben a Role zenekarból ismernek. A kolozsvári Váróterem Projekt csapata felel a színházi oktatásért, és velünk lesz egy Magyarországon élő színészkollegánk is. Ezen kívül lesznek egy-egy előadás-beszélgetés erejéig meghívott előadóink is.

 Születik valami "végtermék" a tábor utolsó napjára? Egy koncert, egy színházi előadás, valami, amit a résztvevők adnak elő?

A résztvevők egész héten csoport-foglalkozásokon vesznek részt, mindenki saját érdeklődése és szintje szerint. A táborzáró bulin általában közösen írt vagy betanult dalokat, jeleneteket adnak elő, de semmi nem kötelező. 

Milyenek a lakhatási és kosztolási feltételek?

Hosszú keresés után találtuk meg a zsögödfürdői helyszínt, és évek óta visszajárunk. Hatalmas, csendes magánterület, amelyet megtöltünk zajjal. Mi rocknak hívjuk. A házban négyágyas szobák, fürdőszobák, áram, konyha, ebédlő, előadóterem; az udvaron terasz, színpad, és rengeteg sátorhely van. Mindenki napi három étkezésben részesül, azok is, akik sátorban laknak.

Mit kell magával vinnie a nebulónak a táborba?

Hangszert vagy próbaruhát, és sok-sok energiát. Az érdeklődők részletes infót ezzel kapcsolatban a weboldalunk Gyakran Ismételt Kérdések menüpontja alatt találnak, itt.

Milyen korosztályból kerülnek ki a táborozók? A fiúk vagy a lányok vannak általában többen?

A tábor a tinédzserek és fiatal felnőttek körében a legnépszerűbb. Az általános tapasztalat az, hogy gitártáborba több fiú jött, színháztáborba pedig több lány, de az arány soha nem volt zavaró. A Komplex kiegyensúlyozott ilyen szempontból.

Külföldiek is jelentkezhetnek?

Hogyne, a táborba bármilyen nemzetiségű és állampolgárságú, tizennégy évét betöltött személy jelentkezhet. Voltak már magyarországi résztvevőink, és olyanok is, akik amúgy Nyugat-Európában éltek-tanultak táborozásuk évében.

Mik a visszajelzések? Ki tud alakulni egy közösség egy hét alatt?

Persze! Itt életre szóló barátságok születnek, ezt számtalan visszajelzés bizonyítja. Különböző városokból érkeznek „hasonszőrű” fiatalok, mi számukra biztosítunk találkozási lehetőséget. Tizenvalahány éve a gitártáborban még egymás telefonszámát, emailcímét jegyeztük fel, zsebben hordott cetlikre, ma már mindez sokkal egyszerűbb az okostelefonok és közösségi média korában.

Kapcsolódók

Kimaradt?