Jazztábor felsőfokon – még lehet jelentkezni

Az országban egyedülálló, hiánypótló zenei tábor kezdődik Sepsiszentgyörgyön. A hetedik alkalommal sorra kerülő Jazz és Improvizációs Zenei Táborban közel 40 sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, marosvásárhelyi, kolozsvári, bukaresti és budapesti zenész vesz részt, akik egy hét alatt a legnagyobb magyarországi, romániai és amerikai jazz-zenészektől tanulhatják meg a műfaj sajátosságait. Az előadók és diákok esténként pedig a háromszéki közönséget kápráztatják el zenéjükkel.

Lázár-Prezsmer Endre, a szervező MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület vezetője lapunk érdeklődésére elmondta: a tábor szerkezete évek óta ugyanaz, délelőttönként egyéni és kis csoportos oktatás zajlik, amikor a résztvevők jazzelméletet és jazztörténetet tanulnak.

Délutánonként a résztvevőkből alakult alkalmi zenekarok gyakorolnak, esténként a Park vendéglőben, a Tein Teaházban és a Huhuu házban az előadók és barátaik koncerteznek, amit rendszerint örömzenélés (jam-session) zár.

A tábor végén, jövő vasárnap a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum kertjében a tábor résztvevői tartanak záró koncertet. Lázár-Prezsmer Endre elmondta: a Jazz és Improvizációs Zenei Tábor egy, Magyarországon is megszervezett hasonló rendezvényre épült, és hiánypótló jellegű, hiszen a hazai zeneoktatás főként a klasszikus zenére koncentrál, így a zenészeknek nincs lehetőségük jazz-zenét tanulni.

Az idei tábor előadó tanárainak többsége Magyarországról érkezik. A rendezvény művészeti vezetője Márkus Tibor, aki zongorát oktat a résztvevőknek, illetve éneket oktat Kovács Linda és Karosi Júlia, a gitárosokkal Juhász Gábor foglalkozik, Grencsó István és Tóth Viktor szaxofont és fuvolát tanít, Oláh Zoltán pedig nagybőgőt és basszusgitárt oktat, míg az ütős hangszerek és dobok használatát Jeszenszky György tanítja. Emellett zenei műhelyeket tart és koncertezik az ország egyik legjobb jazz énekesének tartott Luiza Zan, de Sepsiszentgyörgyön lesz a zongorista Mircea Tiberian és az amerikai szaxofonos Rick Condit.

Július 7-én rajtol a tábor, és még mindig fogadnak jelentkezőket, akik a 0742 769 628-as telefonszámon vagy az endrelazar@yahoo.com e-mail-címen tájékozódhatnak. Az egyhetes táborrészvételi díja 350 lej, szállás és étkezés igénylésekor plusz 350 lejt kell fizetniük a résztvevőknek.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?