Öt napra székelyesítik a TIFF-et Csíkban

Összesen húsz filmet, köztük magyar és román alkotást sikerült Csíkszeredába vinni a TIFFszereda filmfesztivállal, melyet a szervezők a TIFF nemzetközi filmfesztivál önálló entitásaként definiálnak. A TIFF székelyesített rendezvénye június 26. és 30. között, egyszerre öt helyszínen zajlik majd: a Szakszervezetek Művelődési Háza, a Szabadság tér, a Sapientia, a Mikó vár és a Csíki játékszínen, a vetített filmek többsége a kolozsvári TIFF-en szereplő alkotásokból készült válogatás.

Valamennyi helyszínnek megvan a maga szerepe: a kultúrházban a délutáni filmvetítések, valamint kiállítások és workshopok kapnak helyet, a nemrég új arculatot kapott Szabadság téren pedig az esti, szabadtéri vetítések. A Sapientián filmvetítések mellett szakmai beszélgetések folynak majd, a Mikó várban a szabadtéri vetítés mellett meghívottakkal beszélgetnek a szervezők. A szabadtéri vetítések értelemszerűen sötétedés után, este tíz órától kezdődnek. Mivel a TIFFszereda a Mikó várban zajló Mini Jazzfesztivállal két napig párhuzamosan fut, 29-én este a két rendezvény helyszínt cserél: vetítés a várban, jazzmuzsika a kultúrházban.

Az egyre elhanyagoltabb Szakszervezetek Művelődési Házának szeretnének tartalmat adni, mondta el a rendezvényt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón Maksay Katalin főszervező. A kultúrával való feltöltés a legkézenfekvőbb, ugyanis az építészeti megoldások nem biztos, hogy célt érnének. Mivel adott egy épület, amely méretei révén nagyobb rendezvényeket is elbírna, megpróbálnak ezekből a megyeszékhelyre hozni néhányat. Ennek a célnak képezi részét a TIFFszereda, mely a kolozsvári fesztiválon versenybe szállt mintegy kétszáz filmből készített válogatás.

"Egy baráti beszélgetésen született meg ennek az ötlete, hogy hogyan is mozdíthatnánk ki ezt a "szakszinak" is becézett kultúrházat. Olyan programokat szeretnénk idehozni, ami nem jelent konkurenciát a már jól bejáratott rendezvények számára, de mégis felpezsdítik itt az életet", mesélt a TIFFszereda születésének körülményeiről a fesztivál főszervezője, aki egyben fesztivál szervezésével megbízott Juventus Alapítvány projektfelelőse is.

A beszélgetésen az is elhangzott, hogy nemcsak Csíkszeredában, de az egész környéken nincs már működő mozi, ez szinte magától értetődően vezetett az ötlethez: el kellene hozni a TIFF-et Csíkba is. A rendezvényt eredetileg négynaposra tervezték, ám amikor a projektbe az erdélyi filmesek is bekapcsolódtak, workshopok kerültek a programkínálatba,  ötnaposra nőtte magát.

"Eddig volt az álmodozások ideje, ahonnan hamar vissza kellett zökkeni a mindennapokba, hiszen még a betervezett költségvetéshez még nem állt össze az anyagi fedezet" – mondta Maksay Katalin, hozzátéve: a fesztivál helyi kezdeményezés, az anyagi támogatást is a szervezőknek kellett összegyűjteniük.

Ráduly Róbert Kálmán polgármester elmondta, a TIFFszereda egyféle folytatása annak, ami Csíkszeredában a Film.doc-al elkezdődött. „Remélem, hogy a TIFF székelyesítése csak egy induló lépés és ahogy a Mini Jazzfesztivál szervezői sem adták fel, remélem, hogy az Erdélyi Nemzetközi Filmfesztivál szervezőinek is lesz energiája a folytatáshoz és az ehhez megfelelő tapasztalatokat is megszerzik. A város nyitott és én magam több önkormányzati képviselőtől is biztatást kaptam arra, hogy a fesztivál mellé kell állni", fogalmazott az elöljáró.

Hozzátette: ahogy a vasárnapi miséken való jelenlétből senki ne próbáljon messzemenő társadalmi jellegű következtetést levonni, úgy a fesztivál esetleges sikeréből se következtessenek a csíki filmfogyasztási szokásokra. Igény van a művészfilmekre is, van befogadó közönség, de nem mindennap, hanem egy hónapban egyszer vagy kétszer lehet egy-egy, a „Dombok mögött" vetítésének szintjét hozó rendezvényekre. A polgármester azt is megjegyezte, a legjobb helyszíne a fesztiválnak Csíkszereda, mivel a szervezők nemcsak a csíkiakat, hanem a háromszékieket, udvarhelyszékieket és gyergyóiakat is szeretnék idecsábítani és a székely városok többsége alig egy órányi autóútra van a megyeszékhelytől.

Az összes vetítésre, a szabadtérit is beleértve, jegyet kell váltani - válaszolta a maszol.ro kérdésére Lázár Zoltán István főszervező. Nem a bevételre összpontosítanak, de úgy próbálják majd alakítani a jegyárat, hogy felhívják a figyelmet: a film elkészítése igenis pénzbe kerül, és a TIFFszeredán vetített filmek márpedig nagy költségvetéssel készültek. „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a közönség elé vigyünk ingyen egy nagyon jó művészfilmet, márcsak a jogdíj miatt sem, de a jegyek áránál nem a bevétel lesz a célunk. Kicsit érezzék az emberek, hogy egy-egy film mögött egy jókora stáb áll, rendező, színészek, dramaturg, operatőr, statiszták, és így tovább. És ezek a filmek nem úgy készülnek, hogy a rendező fog egy kamerát és az utcán valamit forgat, aztán estére megvan a film" – fogalmazott Lázár.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?