Veszprém mellett egy kicsit Sepsiszentgyörgy is Európa kulturális fővárosa lesz

Sepsiszentgyörgy is csatlakozik a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz, ezáltal a háromszéki megyeszékhely is „egy kicsit Európa kulturális fővárosa lesz” – mondta Antal Árpád polgármester.

Csütörtökön online eszközök segítségével együttműködési szerződést írt alá Porga Gyula veszprémi polgármesterrel arról, hogy a két testvértelepülés együttműködik a kulturális főváros programsorozat keretében.

Mutassuk meg Székelyföld kreatív arcát!

Mint ismert, 2015-ben Sepsiszentgyörgy Székelyföld nevében pályázott az Európa kulturális fővárosa címre, és bár azt Temesvár nyerte meg, a háromszéki megyeszékhelyen összeállított, eredetileg egyéves programtervet a következő három évben, azaz 2023 végéig terjedő időszakban megvalósítják, jelentette be a polgármester, aki szerint a veszprémi együttműködés által Sepsiszentgyörgy is bekerül az európai kulturális vérkeringésbe.

„Célunk egyrészt hidakat építeni a közösségek, a városok és régiók között, másrészt a kultúra segítségével lebontani az előítéletekből épített falakat és megmutatni a világnak Székelyföld szép és kreatív arcát, azt, amit mi látunk, de Bukarest próbál eltakarni” – mondta Antal Árpád.

Porga Gyula veszprémi polgármester rámutatott: amikor a kulturálisfőváros-programot megfogalmazták, az volt a vezérgondolatuk, hogy nemcsak a várost, hanem a térség településeit is megmutassák Európának, így Veszprém és Balaton nyerte el a címet. Hozzátette: az Európa kulturális fővárosa cím birtokában többes feladatuk van: Európának közvetíteni és népszerűsíteni a magyar kultúrát, és azt, hogy Magyarország határain túl is pezsgő magyar kultúra van.

Ennek egyik zászlóshajója Székelyföld kulturális fővárosa, Sepsiszentgyörgy. Porga Gyula felidézte, hogy Veszprém és Sepsiszentgyörgy testvérvárosi kapcsolatának az alapja éppen a kultúra, hiszen 30 évvel ezelőtt a színházak, a művelődési intézmények együttműködése révén alakult ki, majd azt bővítették és bízik benne, hogy a kulturális főváros program során létrejövő közös projektek tovább erősítik a közösségek közti kapcsolatot.

Székelyföld nem a múlt, hanem a jövő

Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kormánybiztosa is arra mutatott rá, hogy a két testvérváros szövetkezése hidat teremt egyrészt a települések, régiók között, másrészt közel hozza a közösségeket, és hozzájárul ahhoz, hogy Európában ismertebb legyen a magyar kultúra.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke emlékeztetett, hogy Sepsiszentgyörgy és Veszprém már a hetvenes években komoly együttműködést és szakmai kapcsolatot alakított ki nemcsak a kultúra területén, hanem a közigazgatásban, a szociális ügyekben és az emberi kapcsolatokban is.

Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős alelnöke kifejtette: Székelyföldről mindenkinek a Kárpát-medencében többnyire a székely ruha, a székely kapu, a pálinka vagy a kürtőskalács jut eszébe. Meggyőződése, hogy a Veszprém és Sepsiszentgyörgy közti partnerséggel el lehet érni azt, hogy Európában megismerjék Székelyföld 21. századi arcát, azt hogy jól megfér egymás mellett a hagyománytisztelet, az értékteremtés és kreativitás. Megmutathatják az értékteremtő, összetartó és fejlődő székelyföldi, erdélyi magyar közösséget. „Sepsiszentgyörgy és Székelyföld nem a múlt, hanem a jövő, hiszen a kreatív területeken jó csapatok vannak” – fejtette ki.

Hegedüs Csilla hozzátette: örvend annak, hogy Sepsiszentgyörgy a fiatal polgármesterét, Vargha Fruzsinát bízta meg a veszprémi Európa kulturális fővárosa programmal járó feladatok elvégzésére. A fiatal művészettörténész és néptáncos alpolgármester jól összefoglalja, amit kreativitásnak és Sepsiszentgyörgy jövőjének nevezünk, mondta a szövetség kultúráért felelős alelnöke.

Antal Árpád polgármester emlékeztetett, hogy Sepsiszentgyörgyön 2013 óta tematikus éveket szerveznek így volt már a hang és szó, a játék, a hagyomány, a kép és a közösségi részvétel éve, tavaly és idén a diákok éve programsorozat zajlik. A következő három évben pedig a 2015-ös kulturális fővárosi pályázat kapcsán megálmodott programokat valósítják meg, ezáltal Veszprém mellett egy kicsit Sepsiszentgyörgy is Európa kulturális fővárosává válik.

„Első kreatív cég” nevű támogatási programot kezdeményez a bukaresti parlamentben Hegedüs Csilla. Az RMDSZ kultúráért felelős alelnöke sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján rámutatott: az Európai Unióban 11 millió ember dolgozik a kreatív iparágakban ám Románia nem sokat tesz a kreatív fiatalok támogatásáért. Ennek érdekében Hegedüs Csilla az Első Ház program mintájára kezdeményezi az Első kreatív cég nevű támogatási programot, amely finanszírozza a fiatalok által a kreatív iparágban létrehozott vállalkozását, illetve azt, hogy ezek a cégek két évig legyenek adómentesek. Másrészt kezdeményezi, hogy azok a fiatalok, akik valamely kreatív iparágban helyezkednek el, 26 éves korukig ne kelljen jövedelemadót fizessenek, ahogyan erre van már példa több európai országban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?