Hálásak az udvarhelyi színháznevelési programban résztvevő diákok

A Tomcsa Sándor Színház 2018-ban indult SzinT – színházi nevelési programjában résztvevő középiskolások elégedettek: végre elmondhatják véleményüket. A program három székelyudvarhelyi előadáshoz kapcsolódva folytatódik.

A terveket hétfőn sajtótájékoztató keretében ismertették a csoportvezetők: Varga Andrea iskolapszichológus és a társulat két színművésze, Bekő Fóri Zenkő és Pál Attila, valamint Nagy Pál színházigazgató. Bekő Fóri Zenkő elmondta: a nevelési program rendhagyó osztályfőnöki óraként is értelmezhető, hiszen azokról a témákról igyekeznek beszélgetni a fiatalokkal, amelyekről időhiány miatt nem esik szó iskolai keretek között.A foglalkozás háromlépcsős. Az első egy felvezető, érzékenyítő foglalkozás, amelynek egyik elsődleges célja az ismerkedés, lazítás, ennek során előbb koncentrációs, majd drámajátékokat játszanak. A diákok még aznap megnézik a kapcsolódó előadást, majd két-három nap múlva sor kerül a levezető foglalkozásra, amikor ugyancsak drámajátékoznak, de ez már inkább kötődik az előadáshoz.

A főfőnök című előadás kapcsán például a véleménynyilvánításról, az őszinteségről oszthatják meg véleményüket a fiatalok, a Műtét vonatkozásában pedig a boldogságkeresésről lesz szó. A programba bevont harmadik előadás A mi kis városunk, amely most készül. A pedagógusok, osztályfőnökök nem vesznek részt a foglalkozásokon, csak a diákok és a csoportvezetők vannak jelen.

Az ebben a formában tavaly elindított programról a visszajelzések kivétel nélkül pozitívak, Bekő Fóri Zenkő elsősorban azt emelte ki, hogy többen is leírták: végre elmondhatták véleményüket, végre meghallgatták őket. „Ezt szeretnénk a továbbiakban is elérni. Mi nem a saját gondolatainkat osztjuk meg velük, hanem vezetjük a játékokat. Mindenkit meghallgatunk. Akkor is elmondhatod a véleményed, ha nem egyezik a máséval, nem fog senki lehurrogni. A csoportszabályzatban szerepel az is, hogy akkor is tiszteljük a másikat, ha másképp gondolkozik. Ezzel egyfajta biztonsági hálót kapnak a diákok. Fontos a titoktartás is, hogy ami ott történik és személyes, nem megy ki” – hangsúlyozta a csoportvezető.Varga Andrea, az Eötvös József Szakközépiskola pszichológusa rámutatott: hasznos, ha néha idegenek vezetik az osztályt, nem az osztályfőnök, és más közegben szerezhetnek új, közös élményeket a fiatalok. „Volt olyan is, hogy osztályproblémát oldottunk meg a foglalkozáson. Minden alkalommal készülünk valamivel, de nem biztos, hogy az lesz belőle, amit elképzeltünk, mindig a csoport hozza, hogyan alakul a folyamat” – magyarázta. Varga Andrea azt is kiemelte: őt is meglepte, hogy egy-egy előadást hányféle szemszögből lehet értelmezni, és mennyit lehet így tanulni másoktól.

Pál Attila ettől az évadtól csatlakozik a projekthez, és ahogy Zenkő fogalmazott: „egyből bele is dobjuk a mélyvízbe”. Attila elmondta: tavaly részt vett egy színháznevelési workshopon, de ilyen foglalkozáson még nem szerzett tapasztalatot, így nagyon várja, hogy mi fog történni. A csapatot ugyanakkor folyamatosan bővítenék, hiszen a társulat részéről többen is érdeklődnek a foglalkozás iránt.

A szervezők közölték, kortól függetlenül nyitottak új csoportok fogadására, sőt azok is jelentkezhetnek, akik nem akarnak részt venni mindhárom előadáson és a hozzájuk kapcsolódó foglalkozáson. A diákbérlettel rendelkezőknek foglalkozásonként 5 lejt kell fizetniük, a nem bérletesek pedig ezen felül 10 lejért válthatnak szakmai jegyet az előadásra.

Az első csoport kedden kezdi meg a programot, a második számára pedig szerdán tartják a felvezető foglalkozást – mindkét osztály a Tamási Áron Gimnáziumból érkezik. Jelentkezni az egyszintenvagyunk@gmail.com emailcímen vagy a 0743901000-ás telefonszámon lehet.

Kapcsolódók

Kimaradt?