Szülők, gyermekek, iskola – ifjúsági problémákat kibeszélő előadások Marosvásárhelyen

Pécsi ifjúsági előadásokat lát vendégül a marosvásárhelyi Ariel Színház január végén, mindkettőhöz színházi nevelési foglalkozás kapcsolódik.

A 9. osztálytól ajánlott előadásokat január 31-én tűzik műsorra a Nyomda utca 4. szám alatti stúdióteremben, közölte a színház.

Délelőtt tíz órától a pécsi Bóbita Bábszínház és az Escargo Hajója Színházi Nevelési Szövetkezet 90 perces #Apa_anya_én című előadása látható.

„Van egy család. A Vajdáék. Apa, anya, Bence, Gergő.
Ez egy afféle jó család: nincs válás, van napi betevő, és még szeretet is.
Előbb-utóbb azonban megesik, hogy a családtagok vágyai és jövőről alkotott 
elképzelései csak egymás ellenében teljesülhetnek.
Előbb-utóbb lehet, hogy a szülő hirtelen ugyanazokat a mondatokat hallja vissza, 
amit ő mondott még gyermekként, és hirtelen ott áll önmagával szemben…
A Facebook-ról pedig még nem is beszéltünk...” – olvasható az előadás beharangozójában.Az előadáshoz kapcsolódó foglalkozás 14 éven felüli diákcsoportoknak, tanároknak, szülőknek és gyermekeiknek szóló kérdések mentén szerveződik. Az előadás dramaturgja Nagy Orsolya, a bábtervező Schuller Balázs, a díszlettervező Gettó József, a rendező Tóth Zoltán, játsszák Czéh Dániel, Matta Lóránt, Papp Melinda, Kocsis Zsófia, Keresztény Tamás.

Délután öt órától az Escargo Hajója Színházi Nevelési Szövetkezet másik, 120 perces A híd című előadása lesz műsoron. A Motiváció Műhely Mentortársas című társasjátéka és Holczer Veronika naplója alapján készült előadás beharangozója L. Ritók Nóra mélyszegénység ellen, integrációért küzdő pedagógus szavait idézi:

„Az én vízióm egy a maitól eltérő, másfaja iskolarendszer. 
Ami ötvözi az iskolát és a tanodát. Ami olyan hely, 
ahol fontos a gyerek öröme, motivációja. Ahol megtanulhatja mindazt, 
amit a család nem örökít át neki.
Olyan hely, ahol tudomásul veszik a szociális helyzetből adódó nehézségeket 
és ahova nem kell felszerelést vinni. Mert itt kap ceruzát, füzetet, tornacipőt.
És nem kell hazavinni a házi feladatot, mert a pedagógusok tudják, 
hogy ahol nincs villany, személyes élettér, nyugodt sarok, 
ott nem készül házi feladat sosem. 
Nem várnak hát el olyat, ami nyilvánvalóan nem teljesíthető.”Az előadás szövegét Fábián Gábor írta, szereplők Bacskó Tünde, Kocsis Zsófia, Fábián Gábor, Keresztény Tamás, dramaturg Khaled-Abdo Szaida, szakmai konzulens Bass László, Lipták Ildikó, Farkas Atilla, asszisztens Keresztesy Veronika, rendező Fábián Gábor.

Az előadásokra a diákjegy ára 9 lej, pedagógusoknak ingyenes, további információk, jegyfoglalás a 0747 942181-es telefonszámon és a rablopandur@yahoo.com e-mail-címen kérhetőek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?