Jazzfesztivállal bővül szeptembertől Nagyvárad kulturális kínálata

Jazzel telik meg három napra a nagyváradi Sion Neológ Zsinagóga: szeptember 14. és 16. között szervezik meg a külföldi előadókat felvonultató ORA Jazz Fesztivál első kiadását. A szervezőcsapat egy része azonos a két nagy hazai jazzfesztivál, a szörényordasi Gărâna Jazz Festival és a temesvári Timișoara Jazz Festival mögött álló csapat tagjaival, de Nagyváradon önálló, egyedi rendezvényt képzelnek el. A Mono Kulturális Egyesület és a Nagyvárad és Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) a polgármesteri hivatal támogatásával hozta tető alá a koncertsorozatot, amelyre már kaphatóak a 80 lejes napijegyek és a 210 lejes bérletek. A kezdeményezésről Simona Giura főszervezőt kérdeztük.

Hogy született meg a nagyváradi jazzfesztivál ötlete?

Nem az én ötletem volt. Csak hírből ismertem Nagyváradot. Csupa jót hallottam róla: hogy szép város, rengeteg megfelelően restaurált és karban tartott szecessziós épülettel, olyan polgármesterrel, akit érdekel a település és az, hogy jó dolgok történjenek benne. Néhány éve keresek helyszínt egy új projektnek. Bogdan Băncilă és Mihai Jurca, a Nagyvárad és Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) munkatársai kérdezték, hogy érdekelne-e valamilyen esemény szervezése. Tudtak arról, hogy benne vagyok a Gărâna Jazz Festival szervezőcsapatában, ez volt a „névjegyem”.A 2018-as Gărâna Jazz Fesztiválon több Bihar megyei autót lehetett látni. Érezhető volt egyfajta igény egy ilyen rendezvényre a nagyváradi közönség részéről?

Igen, egy nagyváradi barátom mesélte, hogy szenvedélyes, zeneszerető közönség jön a városból a koncertekre. Nagyvárad szerintem tökéletes helyszíne lehet egy jazzfesztiválnak.

Az új fesztivál Facebook-oldala kétnyelvű, román-magyar. Számítanak a határon túli közönségre is?

Persze, Magyarországgal szoros kapcsolatot ápolunk, másrészt a város lakosságának jó része magyar. Természetes volt, hogy magyarul is kommunikáljunk.

Miért a Sion Neológ Zsinagógát választották helyszínként?

Elsősorban azért, mert szép! Másodsorban azért, mert történelemmel telített. Egyszerre áraszt örömet és kétségbeesést. A nagyváradi zsidóság sokat gyötrődött. A jazz hasonló – öröm, szomorúság, nyugtalanság között ingadozik. De reményt ad!Milyen szempontok szerint történik a meghívott zenészek válogatása? Visszatér például Romániába Bugge Wesseltoft, aki fellépett a szörényordasi fesztiválon is. A Gărâna Jazz Fesztivál és a Temesvári Jazz Fesztivál más vendégei is visszatérnek majd? Mennyire lesz saját, egyedi arculata az ORA Jazz Fesztiválnak?

Sok jazzt hallgatok, lejegyzem, ami tetszik, majd felveszem a kapcsolatot a művésszel vagy a menedzserével és megbeszéljük a lehetőségeket. Igen, Bugge Wesseltoft mellett Renaud Garcia-Fons is visszatérő vendég Gărânán. Viszont Bugge Wesseltoft új, Everybody Loves Angels című szóló zongoraprojektjével érkezik, amelyet Romániában először itt mutat be, Renaud Garcia-Fons pedig arról híres, hogy minden koncertje más, sosem játssza ugyanazt a repertoárt, így a nagyváradi fellépés is egyedi lesz. A többi zenész nem lépett fel még sem Szörényordason, sem Temesváron, új, értékes előadásokat hoznak. Nem az a célom, hogy az ORA Jazz a másik két fesztivál gyermeke legyen, azt szeretném, ha a kezdetektől a saját lábán állna, függetlenül fejlődne, és saját személyisége alakulna ki.Milyennek látja a fesztivált 5-10 év múlva?

Erre nehéz válaszolni… Talán milyennek álmodom? Legyen referenciapont az európai jazz-szcénán. Az összes nagy jazz-zenész azzal dicsekedjen, hogy felléphetett itt. Akkora legyen a hallgatóság, hogy sok-sok színpadot állíthassunk fel. Mindenki az ORA Jazz Fesztiválról beszéljen!

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?