Visszavonulnak az ukránok Avgyijivkából – ez az oroszok egyik legnagyobb szimbolikus győzelme

Megroppant az ukrán védelem a donyecki Avgyijivkában. A romhalmazzá vált településre a napokban erősítést küldött az új ukrán főparancsnok, de a katonák nem tudják állásaikat tartani az ostromlókkal szemben. Volodimir Zelenszkij elnök közben kétoldalú biztonsági megállapodást kötött Berlinben Olaf Scholz kancellárral. Párizsban hasonló megállapodást írt alá a francia elnökkel, hangzott el az M1 Híradójában.

Szinte teljesen megsemmisült ez az avgyijivkai lakótelep az orosz tüzérségi és légitámadásokban. A kelet-ukrajnai iparváros körül október óta dúló harcok az elmúlt hetekben még hevesebbé váltak. A három oldalról támadó, túlerőben lévő orosz erők áttörték a védelmi vonalakat, és a városon belüli meghátrálásra kényszerítették az ukránokat.

„Mindent földig romboltak a bombáikkal. A helyiek a pincékbe rejtőztek el. Az oroszok senkinek nem kegyelmeznek” – mondta egy a közösségi médiára feltöltött videóban egy ukrán blogger.Illusztráció: Agerpres/EPAA háború előtt mintegy 32 ezren éltek a Donyeck megyei településen. Mostanra ezren sem maradtak. Többnyire idősek, akik a veszély ellenére sem hajlandók elhagyni otthonaikat. Az ukrán elnök korábban azt ígérte nekik: minden támogatást megad Avgyijivka védelméhez.

Az ukrán hadsereg új főparancsnoka nemrég erősítést is küldött a városba, de a jelek szerint ez sem volt elég, hogy visszatartsa az oroszok előrenyomulását. Az ukránoknak pénteken fel kellett adniuk a település délkeleti részét. Hamarosan az avgyijivkai kokszüzem is orosz kézre kerülhet. És várhatóan még ezzel sem lesz vége az ukránok meghátrálásának.

Avgyijivka bevételével teljes lenne az oroszok Donyeck köré vont védelmi vonala, akik ezután zavartalanul folytathatnák az utánpótlási folyosók építését a térségben – figyelmeztetett az ukrán katonai hírszerzés vezetője, aki azt is elismerte, hogy ez különösen megnehezítene minden, a Donbassz visszafoglalására tett ukrán kísérletet.

„Hihetetlenül heves harcok folynak keleten, különösen Avgyijivkában. Sajnos, az ukrán jelentések szerint a helyzet kritikus, az oroszok folyamatos nyomás alatt tartják az ukrán állásokat. Fennáll a veszélye, hogy Avgyijivka orosz irányítás alá kerül. Ez nagyrészt azért fordulhat elő, mert az ukrán erőknek fogytán a tüzérségi lőszerük”– figyelmeztetett az amerikai elnök nemzetbiztonsági szóvivője még csütörtökön. John Kirby emlékeztetett: a Kongresszus még mindig nem szavazta meg az ukránoknak ígért fegyvertámogatásról szóló törvényjavaslatot.

Amennyiben az Egyesült Államok továbbra is visszatartja az Ukrajnának ígért fegyverszállítmányokat, az Európai Uniónak kell megdupláznia a támogatását, ha nem akarja, hogy Ukrajna elveszítse a háborút – figyelmeztetett a Kieli Világgazdasági Intézet vezetője pénteken. A német gazdaságkutató emlékeztetett: a háború kezdete óta az EU csaknem ötven milliárd eurónyi hadisegélyt ajánlott fel Kijevnek, amiből eddig 35 milliárd eurónyit bocsátott az ukránok rendelkezésére.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?