Így élnek földalatti lövészárkokban az ukrán katonák (KÉPRIPORT)

Az ukrán hadsereg heves harcokat vív Donyeckben, ahol az orosz csapatok folyamatosan támadnak, hogy újabb településeket foglaljanak el, és kiterjesszék ellenőrzésüket Kelet-Ukrajna felett. Lemanban, Bahmutban, Toretszkben, Avdijivkában és Novopavlivkában az ukrán hadsereg hatalmas ellenállást tanúsít az orosz ellenséggel szemben. KÉPRIPORT.

Az ukrán katonák a fronton, valamint a második és harmadik vonalban immár második otthonukká tették a frontot. Hónapok óta a lövészárkokban vannak a nap 24 órájában, készen állva arra, hogy visszaverjék az orosz hadsereg szárazföldi csapatainak bármilyen támadását.

Fotók: Agerpres/Cristian Lupascu

Mikola 57 éves és tíz hónapja van a fronton. Ő a Csernyivci régióból származik, több mint ezer kilométerre a frontvonaltól, és elhagyta otthonát, hogy – mint mondja – megvédje Ukrajna területét. Valahol Bahmut térségében harcol, ahol ő és bajtársai földalatti óvóhelyet építettek, itt pihennek, aludnak és étkeznek.

„A lövészárkok, amelyekben vagyunk, a saját magunk által kialakított árkok. Április óta mi magunk ássuk őket. Mindent rendben csináltunk. Van egy fedett, kétszintes helyiségünk, és hosszú ideig ez lesz az otthonunk. Van hol pihennünk. Elég meleg van, főzhetünk magunknak. Előttünk van Bahmut, és minden kilőtt lövedék intenzíven érezhető” – mondta Mikola az Agepres hírügynökség helyszíni tudósítójának.

Vele egy „házban” él Veaceslav, egy 52 éves férfi Nikopolból, egy több mint százezer lakosú városból, amelyet szintén folyamatosan támad az orosz tüzérség. Veaceslavnak hiányzik a családja, de reméli, hogy hamarosan újra láthatja őket, amint a háború véget ér.

„Hiányzik az otthonunk. Tíz hónapja vagyunk itt, néhányan két-három hónapja, és eljön az idő, amikor olyan erős honvágyunk lesz, hogy haza akarunk menni. A tél jobb nekünk. Ha esik az eső és mocsaras a vidék, a terep lehetetlen. Most egy kicsit megfagyott, a haditechnikával lehet mozogni, de ugyanígy az ellenfélnek is könnyebb” – vallotta be Veaceslav.

Grisha 39 éves, és elhagyta Harkovot. Azt mondja, pozitívan kell szemlélnie az életet a lövészárkokban, még akkor is, ha ez nem könnyű. „Ez az otthonunk. Itt lakunk mindannyian, itt élnek a katonák. Meleg, kényelmes” – mondja Grisha.

Bahmut városa a donyecki régióban Ukrajna katonai térképének legforróbb pontjaként van számon tartva. Itt az ukrán erők továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a nagyrészt elpusztított várost és a szomszédos falvakat, de az orosz hadsereg nyomása óriási.

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg