Versengés az oltóanyagért: önzéssel vádolja a gazdag országokat a WHO elnöke

A fejlett államok felvásárolják a vakcinát a szegény országok elől.

Egyes gazdag országok akadályozzák az oltóanyag méltányos elosztását, jelentette ki Tedrosz Adhanom Ghebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elnöke. A kijelentés egy videokonferencián hangzott el, melyen Frank-Walter Steinmeier német elnök is részt vett.

„Egyes gazdag országok megkörnyékezik a gyártókat, hogy nagyobb mennyiségű oltáshoz jussanak hozzá, ami érinti a Covax-szerződést, mivel csökken a Covaxnak juttatott mennyiség” – mondta a WHO vezetője. A Covax egy arra hivatott rendszer, mely lehetővé tenné, hogy 92 szegény-, illetve fejlődő ország is idejében jusson koronavírus elleni oltóanyaghoz. A Covax ellenére a gyártók ezen országok egyikébe sem szállítottak még vakcinát, míg számos tehetősebb országban már közel két hónapja folyik az oltási kampány.

Arra a felvetésre, hogy az Amerikai Egyesült Államok, az Európai Unió és Németország megígérték, hogy az előzetesen vállaltnál több pénzt fizet be a Covaxba, Ghebrejeszusz így reagált: "Semmit sem jelent, hogy van pénzed, ha nem tudsz rajta oltást venni”.

(Nyitókép: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?