banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Romániában nem gyártanak oltóanyagot, Bulgáriában többfélét is

Az egyetlen hazai gyártó engedélyét 2015-ben vonták vissza, a legtöbb szérum Hollandiából és Belgiumból érkezik.

47 féle oltóanyagot forgalmaznak Romániában az Országos Gyógyszerügynökség (ANM) kimutatásai szerint. Ezek közös jellemzője, hogy kivétel nélkül külföldön készülnek. Florin Cîțu kormányfő a közelmúltban azt nyilatkozta, hogy Románia is gyártana koronavírus elleni vakcinát, azonban erősen kérdéses, hogy ez megvalósul-e, mivel az országban nem létezik olyan gyógyszeripari üzem, amely rendelkezne oltás gyártásához szükséges engedéllyel.

Korábban a bukaresti Cantacuzino Intézet gyártott influenza elleni oltóanyagot, azonban 2015-ben az egészségügyi hatóságok visszavonták az engedélyét azt követően, hogy számos szabálytalanságra derült fény.

Idehaza tucatnál is több betegség elleni vakcina hozzáférhető. Gyermekbénulás, influenza, hepatitisz és bárányhimlő elleni oltóanyagból több márka is van a piacon, de forgalmaznak olyan egzotikusnak számító betegség elleni vakcinát is, mint amilyen a sárgaláz.  

A legtöbb fajta szérumot két globális gyógyszeripari nagyvállalat, a francia Sanofi és a brit GlaxoSmithKline forgalmazza, mindkettő 15 félét. A Moderna és a BioNTech kizárólag a Covid-oltóanyaggal van jelen a hazai piacon, ellenben a Pfizer és az AstraZeneca portfóliójában három, illetve egy, másfajta oltás is található. A legtöbb Romániában kapható vakcinát Hollandiában és Belgiumban gyártják.

Az oltóanyag gyártása azonban nem a fejlett nyugati államok privilégiuma. Az LG Life Science hepatitisz-B elleni oltását Lengyelországban, az Unifarm által forgalmazott tuberkulózis, illetve tetanusz (merevgörcs) elleni vakcináját pedig Bulgáriában állítják elő.

Az oltások legnagyobb megrendelője az állam, egy sor termék azonban a gyógyszertárakban is kapható. Romániában az elmúlt években többször megtörtént, hogy késve érkeztek meg az influenza elleni oltások. Ez azért történhetett meg, mert már a versenytárgyalást késve írták ki, a gyártóknak pedig a leszállítási dátum előtt 4-5 hónappal már meg kell kapniuk a rendelést, hogy határidőre eleget tudjanak tenni neki.

A legfontosabb gyártókat tömörítő Vaccines Europe szervezet szerint a kontinensen évente 1,7 milliárd dózis oltóanyagot gyártanak. Ezeket 11 országban található 27 gyárban állítják elő. Az új szérumok előállításán 8 ország 12 kutatóközpontja dolgozik. A Vaccines Europe adatai szerint az oltásgyártás közvetve 30 ezer embernek ad munkát az Európai Unióban, közvetve pedig további 120 ezernek. A gyártók világszinten legkevesebb évi 2 millióra becsülik azok számát, akiknek az életét az oltások mentik meg.

(Címlapi illusztráció forrása: pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?