Választási csalással vádolják Trumpot egy pornószínész lefizetése ügyében

A vád és a védelem képviselőjének nyitóbeszédével megkezdődött a manhattani kerületi bíróságon Donald Trump büntetőpere, amelynek kimenetele eldöntheti a novemberi elnökválasztást. Trump az első volt amerikai elnök, aki ellen büntetőeljárás indult.

Az amerikai jog- és politikatörténetben nem volt még példa arra, hogy büntetőeljárás induljon egy volt elnök ellen, így aztán az is premier, hogy egy újraválasztásáért kampányoló exelnök üljön a vádlottak padján.

Fotó: Stormy Danielles Facebook oldala

Donald Trumpot azzal vádolják, hogy 2016-ban ügyvédjén, Michael Cohenen keresztül 130 ezer dollárt juttatott Stephanie Clifford pornószínésznek, aki azzal fenyegetőzött, hogy nyilvánosságra hozza az akkori republikánus elnökjelölttel folytatott intim kapcsolatát. Az úgynevezett hallgatási pénzt később az ügyvéd jogi költés címén kapta vissza, és akként könyvelte el, ami gazdasági bűncselekménynek minősül a vád szerint.

Ügyészségi csavar

Múlt héten megtörtént az esküdtek kiválasztása, hétfőn pedig az ügyészek ismertették a 34 vádpontot alátámasztó érveiket. A vád nyitóbeszédében lényegében azt állította, hogy Trump elcsalta a 2016-os elnökválasztást azáltal, hogy szövetségesei segítségével elhallgattatta azokat, akik árthattak volna a kampányának. Clifford előtt két olyan személy hallgatását vásárolták meg, aki Trump számára kínos történettel készült a nyilvánosság elé állni. „Ez egy tervezett, összehangolt, hosszan tartó összeesküvés volt a 2016-os választások befolyásolására”, „választási csalás, tisztán és egyszerűen” – mondta Matthew Colangelo kerületi ügyész.

Az elsőre meredeknek tűnő állítás mögött az áll, hogy New York állam törvényei szerint az üzleti nyilvántartások meghamisítása csak akkor számít bűncselekménynek, ha egy másik bűncselekmény elkövetésének vagy eltitkolásának szándékával követik el. A szaksajtó már egy éve, Trump vád alá helyezése óta várja, hogy az ügyészség előrukkoljon ezzel a másik bűncselekménnyel, ami – mint most kiderült – a 2016-os választások „korrumpálása”.

„Ezt demokráciának hívják”

Todd Blanche, Trump ügyvédje nyitóbeszédében alaptalannak titulálta a vádakat. Hangsúlyozta: igaz, hogy a volt elnök beleegyezett, hogy fizessen a pornószínésznő hallgatásáért, azonban ezt nem azért tette, hogy segítse a kampányát, hanem „a családja, a hírneve és a márkaneve védelmében”. Másfelől az elnökválasztási kampány lényege végső soron az, hogy megpróbálja befolyásolni a választásokat. „Ezt hívják demokráciának” – mondta.Fotó: Donald Trump Facebook oldalaA főkönyvi bejegyzésekről a védő azt mondta, azokkal Trump cégének alkalmazottjai foglalkoztak, köztük Cohen. Magának Trumpnak semmi köze nem volt az állítólagos hamis üzleti nyilvántartásokhoz, kivéve, hogy „aláírta a csekkeket a Fehér Házban, miközben vezette az országot” – mondta Blanche. Hozzátette azt is, hogy a jogi költségek címén kapott utalások nem hamisak, hiszen Cohen akkoriban Trump személyes ügyvédje volt.

A vád koronatanúja egyébként éppen Trump egykori ügyvédje, akit 2018-ban három év börtönre ítéltek, miután bűnösnek vallotta magát adócsalásban, hamis tanúzásban, illetve a mostani per tárgyát is képező hallgatási pénzzel összefüggésben. Enyhén szólva nem a legszavahihetőbb ember, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy a nyilvánosságot, a bíróságot és a kongresszust is félrevezette már. „Ha a zsűri nem hisz majd neki, ez van” – fogalmazott a Politico szerint Catherine Christian korábbi manhattani helyettes ügyész.

Mélyülő megosztottság

A nyitóbeszédek után adott nyilatkozatában, a bíróság épülete előtt Donald Trump Joe Biden „boszorkányüldözésének” nevezte a pert, amelynek szerinte az a célja, hogy távol tartsa őt a kampánytól.

Tény, hogy a jelenlegi demokrata párti elnök republikánus kihívójának a hét négy napján meg kell jelennie a bíróságon, és noha a hétvégék mellett szerdán is szabad, a per miatt folyton ingáznia kell majd New York és a kampányhelyszínek között, ami többletterhelést jelent a 77 éves politikusnak.Fotó: Donald Trump Facebook oldalaA bíróság nem engedte be a kamerákat a tárgyalóterembe, így a közönség kénytelen kizárólag a riporterek tudósításaira hagyatkozni a per lefolyását illetően. Miközben a republikánusokhoz közelálló – egyébként országosan a legnézettebb – Fox News nagy teret szentelt a gázai háború elleni egyetemi tüntetéseknek, addig a liberális beállítottságú MSNBC – mely rendszerint Trump-ellenes megszólalókat szerepeltet – kizárólag a volt elnök tárgyalására összpontosított, mutat rá a Reuters.

Nem erőszakos bűncselekményről lévén szó, illetve a vádlott büntetlen előéletét is figyelembe véve kevéssé valószínű, hogy a bíró letöltendő szabadságvesztést szab ki Trumpra. Mégis sok múlhat a peren. A Trump-szavazókról széles körben elterjedt vélemény, hogy fanatikusok, akik tűzbe mennének idoljukért. Mindazonáltal egyes közvélemény-kutatások szerint a volt republikánus elnök támogatóinak egy része elpártolna tőle, ha elítélnék, még ha nem is kellene börtönbe vonulnia.

Ez egyébként az első és vélhetően az egyetlen büntetőpere Donald Trumpnak – a négy közül –, amelyben ítélet születhet a november 5-i elnökválasztások előtt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?