Teret nyerhetnek a brüsszeli politikát bíráló pártok az Európai Parlamentben

Kilenc uniós országban a jelenlegi brüsszeli vezetéssel szemben kritikus pártok nyernek - ezt jósolja az egyik tekintélyes erurópai agytröszt. Az előrejelzés szerint ezzel párhuzamosan gyengülnek a középbalos és zöld pártok.

A Nemzetközi Kapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR) előrejelzést közölt arról, mi várható szerintük az idei európai parlamenti választáson. A Mandiner által idézett összefoglalójuk szerint Európa számos országa jobbra fordul idén, a „populista, radikális jobboldali” pártok szavazatokat szereznek, míg a középbalos és zöld pártok gyengülni fognak.

Az ECFR szerint kilenc országban „Európa-ellenes populisták” fognak nyerni, ezek közé tartozik Ausztria, Belgium, Csehország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Szlovákia – és ide sorolják a biztos Fidesz-győzelemre készülő Magyarországot is - számol be a magya portál. Emellett e táborhoz tartozó pártok futnak be a második vagy harmadik helyen Bulgáriában, Észtországban, Finnországban, Németországban, Lettországban, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban és Svédországban.

Az ECFR szerint várható lesz, hogy az EP centrista „koalícióján” – az Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok hagyományosan együtt szavazó hármasán – kívüli pártok fogják megszerezni majdnem a felét az Európai Parlament székeinek. 

Gyengülhetnek a középbalos és zöld pártok az EP-ben Fotó: Agerpres

Az előrejelzés szeirnt előfordulhat, hogy az Európai Néppárt és a tőle jobbra lévő két pártcsalád (ECR és ID) együtt első alkalommal többségbe tudnának kerülni, kisebbségbe szorítva az európai baloldalt. Az agytröszt szerint az európai jobbra tolódásnak jelentős következményei lesznek több európai politikában is, például egy új, jobbos többség elvetheti a radikális klímapolitikát a kontinensen.

Mint a Mandiner megjegyzi, az EP-választásra készült kutatások szerint az idei voksoláson az Európai Néppárt 173, a szocialisták 131 helyhez juthatnak az európai törvényhozásban. Őket a radikális jobboldali ID pártcsalád követheti 98 székkel, majd a liberálisok 86, a konzervatív ECR 85, a zöldek 61, a szélsőbal pedig 44 székkel rendelkezhet majd, 42 képviselő pedig pártcsaládokon kívül juthat be az EP-be. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?