Rekordot döntött Európában a szexuális és nemi kisebbségek elleni erőszak

Az elmúlt öt évben nőtt a szexuális és nemi kisebbségek elleni erőszak, állapítja meg az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA). A kedden közzétett tanulmány a május 17-i homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnap előtt készült. A bécsi székhelyű szervezet számára az eredmények „egyértelmű vészjelzést” jelentenek. 

Az FRA igazgatója szerint Európa „paradoxonnal” néz szembe. Egyrészt az emberek „nyitottabbak szexuális irányultságukkal kapcsolatban” a legutóbbi, 2019-es jelentéshez képest – mutat rá Sirpa Rautio. Másfelől azonban „az erőszak riasztó aránya másról árulkodik” – vonja le a következtetést a több mint 100 000 LMBT+ (leszbikus, meleg, biszexuális, transz stb.) ember Európa-szerte adott válaszai alapján, tájékoztat a Le Figaro alapján a G4Media
Ma már minden második LMBT+ ember nyíltan beszél szexuális irányultságáról, nemi identitásáról és nemi önkifejezéséről, valamint szexuális jellemzőiről. „Legtöbbjük azonban még mindig ódzkodik, hogy a nyilvánosság előtt megfogja a partnere kezét, mert fél, hogy megtámadják őket” – mutat rá az FRA sajtóközleményében.Illusztráció: Borsi Balázs
A válaszadók 14 százaléka állítja, hogy erőszak áldozatává vált, ez az arány magasabb, mint 2019-ben, és különösen a transzneműek kerültek célkeresztbe. A zaklatás pedig most már a megkérdezettek több mint felét érinti, a korábbi 37 százalékhoz képest.

Különösen rossz a helyzet az iskolákban, ahol a válaszadók kétharmada szerint, már zaklatták őket, szemben a 2019-es 46 százalékkal. A diszkrimináció azonban továbbra is többnyire láthatatlan marad, mindössze 11 százalékajelentette az esetet a hatóságoknak.

Az FRA felszólítja a tagországokat, hogy „alkalmazzák a zéró tolerancia kultúráját” a LMBT+-ellenes erőszakkal szemben. Az online gyűlölettel kapcsolatban azt ajánlja, hogy „foglalkozzanak az algoritmusokban megjelenő elfogultság kockázatával, és biztosítsák, hogy a digitális platformok megfeleljenek az uniós jognak”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?