banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Radikális konzervatív fordulatot jelez az abortuszjog eltörlése

Huszonötmillió nő számára egyik napról a másikra 500 kilométerre került a legközelebbi abortuszklinika. Ez az egyik gyakorlati következménye az amerikai legfelsőbb bíróság június 24-i döntésének. Sokan attól tartanak, hogy az abortuszjog eltörlése csupán az első tétel a testületet uraló radikális jobboldal agendájában.

Amerika-szerte nők tömegei vonultak utcára azt követően, hogy a konzervatív többségű legfelsőbb bíróság pénteki döntésével felülbírálta a terhesség-megszakításhoz való jogot szentesítő 1973-as precedenst, és gyakorlatilag a helyi törvényhozásokra bízta a kérdés szabályozását.

A konzervatív többségű államok – amelyek megszületése óta harcolnak a Roe kontra Wade ügyben született döntés érvénytelenítéséért – léptek is. Az Egyesült Államok tagállamainak felében azonnal vagy belátható időn belül megszűnik az abortuszhoz való hozzáférés.

13+9+4

Oklahoma már a Roe-ügy megfordítása előtt teljes tilalmat rendelt el, ami most már nem óvható meg a legfelsőbb bíróságon, tehát hatályban marad. Dél-Dakota, Louisiana, Kentucky államban már szombattól 100 ezer dolláros bírsággal és tizenkét évi börtönnel büntetik a művi terhességmegszakítást. Kilenc további állam „időzítette” az abortusz tilalmát, amely automatikusan életbe lép 30 nappal a Roe-ítélet hatályon kívül helyezése után, vagy azt követően, hogy a helyi hatóságok formálisan megállapítják az 1973-as precedens – és vele az abortuszhoz való jog – megszűnését. Missouriban és Arkansas-ban például ez már pénteken megtörtént.

Egyes államok kivételt tesznek a nemi erőszak vagy vérfertőzés útján bekövetkezett terhességekkel, a legtöbb esetben azonban az abortusztilalom kvázi totális. Ez azt jelenti, hogy csakis akkor szakítható meg a terhesség, ha a nő élete veszélyben forog. Konzervatív politikusok több államban jelezték, hogy a texasi modellt veszik át, amely tiltja a hathetesnél idősebb magzat elhajtását. Sok nő ekkor még nem tudja, hogy terhes – figyelmeztetnek szakértők.

A pirossal jelölt államokban már tiltott a magzatelhajtás, vagy küszöbön áll az abortusztilalom bevezetése. Forrás: Guttmacher Institute

Kilenc másik államban jelenleg is erőteljesen korlátozott az abortuszhoz való hozzáférés, és valószínűsíthető – az adott állam történelme és jelenlegi politikai atmoszférája alapján –, hogy belátható időn belül ezekben is betiltják a terhességmegszakítást, mutat rá a szexuális és reproduktív jogokért síkra szálló Guttmacher Institute.

Tizenegy államban fogadtak el „időzített” hathetes abortusztilalmat. Texasban ez már a pénteki legfelsőbb bírósági döntés előtt, 2021 szeptemberében hatályba lépett. Missouriban nyolchetes abortusztilalom van péntektől, valamint van négy olyan állam, amelynek alkotmánya kifejezetten tiltja az abortuszhoz való jogot.

Négy másik államban – Florida, Indiana, Montana, Nebraska – mutatkozik továbbá hajlandóság az abortusz betiltására a szövetségi szintű védelem megszűnése nyomán. Ezekben az államokban az elmúlt időszakban – különböző jogi korlátokkal – szűkítették a magzatelhajtáshoz való hozzáférést.

Az elemzés szerint kilenc olyan állam van a 26-os csoportban, amely nem helyezte hatályon kívül az abortusztilalmat elrendelő törvényét a Roe-döntés után sem, bár értelemszerűen nem alkalmazhatta.

Abortusz megy, probléma marad

Kutatások következetesen azt mutatják, hogy az abortusz tiltása vagy korlátozása nem csökkenti a nem kívánt terhességeket, csupán megnehezíti az abortuszra szoruló nők életét. Három évtizednyi csökkenés után 2020-ban ismét jelentősen nőtt a művi terhesség-megszakítások száma az Egyesült Államokban, elérve a 930 000-et. A magzatelhajtások több mint harmadát abban a 22+4 államban végezték, amely biztosan vagy valószínűleg betiltja az abortuszt. Ha csak az előbbi kategóriába tartozó államokat vesszük is, mintegy 25 millió termékeny életkorú nő a legfelsőbb bíróság pénteki döntése nyomán körülbelül 480 kilométerre kerül a legközelebbi abortuszklinikától, számolta ki a Reuters.

Éppen azokban az államokban, amelyek betiltották vagy valószínűleg betiltják az abortuszhoz való hozzáférést, általában magasabb az egészségbiztosítással nem rendelkező, szegény nők aránya. A TrueCoverage biztosítási platform becslése szerint csak a szülés költségei egy nem biztosított nő számára az Egyesült Államokban államtól függően 10 000–20 000 dollárra rúgnak. A gyermekneveléssel járó kiadások is jelentősek. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint 17 éves koráig egy gyermekre közel 300 000 dollárt költenek a szülők.

Az abortusztilalmat bevezető államok polgárai egyelőre interneten megrendelhetik a magzatelhajtást kiváltó gyógyszert – a korai terhességek művi megszakítására az esetek több mint felében jelenleg is pilulát használnak –, viszont máris fél tucat konzervatív többségű törvényhozás „foglalkozik a problémával”, azaz készíti elő a postán beszerezhető abortuszgyógyszerek betiltását.

Az abortusz csak a kezdet

Egy precedens megdöntése nem elképzelhetetlen, de nem is nevezhető gyakorinak az Egyesült Államokban. 1789 és 2020 között a legfelsőbb bíróság 25 544 ítéletet és véleményt fogadott el, és mindössze 145 esetben bírálta felül a saját maga által felállított precedenst. A bíróság rendszerint olyan esetekben „gondolta meg magát”, amikor úgy vélte, hogy a korábbi precedens már nem működő- vagy életképes, illetve a változó társadalmi viszonyok miatt már nem fenntartható. Így történt például a színesbőrűek szegregációjával.

Az abortuszjog eltörlése nem illeszthető ebbe a sorba, hiszen a legfelsőbb bíróság 6:3 arányú konzervatív többsége éppenséggel szembemegy az amerikai társadalom elsöprő többségével. A Pew Research felmérése szerint tízből hat amerikai tartósan úgy véli, hogy az abortusznak minden/a legtöbb esetben legálisnak kell lennie.

Sokan attól tartanak, hogy az abortuszjog eltörlése csupán az első lépés egy radikális jobboldali agenda végrehajtásában, és az amerikai társadalomnak fel kell készülnie más, nehezen kivívott jogok eltörlésére. Hogy ez nem puszta sejtés, azt mutatja az egyik konzervatív bíró ugyancsak pénteken közzétett különvéleménye. Ebben Clarence Thomas annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a bíróságnak újra kellene értékelnie az összes precedensét a tisztességes eljárásjogot illetően, köztük a fogamzásgátló eszközök használatát legalizáló 1965-ös döntést.

Ultrakonzervatív csoportok máris az abortusz szövetségi szintű betiltását készítik elő arra az esetre, ha a republikánusok ismét átveszik a hatalmat Washingtonban. Paradox módon ez a pillanat éppen a legfelsőbb bíróság radikális lépése miatt várathat magára. A New York Times szerint Donald Trump volt államfő – várhatóan a republikánusok 2024-es elnökjelöltje – pénteki magánbeszélgetésein abbéli aggodalmának adott hangot, hogy Roe megfordítása „rossz lehet”, azaz visszaüthet a novemberi időközi választásokon, miközben június 24-e előtt minden elemzés azt mutatta, hogy a demokraták elveszítik a többséget a szenátusban, és talán a képviselőházban is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?