Pfizer-BioNTech: a harmadik dózis 95,6 százalékban véd a delta variáns ellen

Mintegy 10 ezer résztvevővel végzett vizsgálat során arra a következtetésre jutott a Pfizer és a Biontech, hogy az emlékeztető, harmadik oltás 95,6 százalékos védettséget ad a koronavírus – és annak delta variánsa – ellen, írja a Reuters.

A III-as fázisú vizsgálatban résztvevők átlagéletkora 53 év volt, 55,5 százalékuk 16 és 55 év közötti, 23,3 százalék pedig 65 éves vagy idősebb. A kutatás szerint a vizsgálatban a második adag és az emlékeztető oltás vagy a placebo között eltelt idő körülbelül 11 hónap volt. A harmadik oltást megkapó csoportban mindössze öt covidos eset fordult elő, míg a placebóval beoltott csoportban 109.

A vizsgálat során azt is megállapították, hogy az oltás biztonságos.

A cégek közölték, hogy a vizsgálat részletes eredményeit hamarosan benyújtják szakmailag lektorált publikációra az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósághoz (FDA), az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) és más szabályozó hatóságokhoz.

Az amerikai és az uniós hatóságok már korábban engedélyezték a harmadik dózis beadását a Pfizer–BioNTech és a Moderna koronavírus elleni vakcináiból.

(Címlapfotó: Agerpres/EPA)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?