Hamisított Pfizer-vakcina: ránctalanító folyadékot töltöttek az üvegcsékbe

Az amerikai-német Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának hamisított változatait fedezték fel Lengyelországban és Mexikóban, többek között ránctalanító folyadékot is oltóanyagként próbáltak eladni. A vakcinagyártó címkéivel ellátott, hamisított oltóanyagokat egymástól független nyomozásban foglalták le a két ország hatóságai – írta a The Wall Street Journal nyomán az Index.hu.

A Lengyelországban folytatott nyomozásban kiderítették, feltehetőleg ránctalanító folyadék volt az ampullákban, ezeket még januárban foglalták le egy férfi lakásán. A hatóságok szerint senkit sem oltottak be ezzel a szerrel. Mexikóban ennél nagyobb a baj: körülbelül nyolcvan ember kapott a hamisított készítményből egy klinikán. Ráadásul minden hamasított dózisért 1000 dollárt kértek el a csalók.

A Wall Street Journal azt írja, annak ellenére, hogy hamisított oltóanyagot kaptak az érintettek, még nem tapasztaltak esetükben ellenreakciót.

Nemcsak Pfizer, hanem egy Szputnyik V-szállítmány is felkeltette a mexikói hatóságok figyelmét: 6000 dózis oltóanyagot foglaltak le egy Hondurasba induló magánrepülőgépen. Az amerikai lap cikke szerint  Dél-Afrikában és Kínában is találtak már hamisított oltóanyagokat. Többen is börtönbe kerültek az esetek feltárása után.

A bűnözők a csak korlátozottan rendelkezésre álló vakcinákból és a globálisan zajló oltási kampányból próbálnak hasznot húzni. A nagyobb gyógyszergyárak a hatóságokkal együttműködve próbálják elejét venni az ilyen tevékenységeknek. Az Egyesült Államokban és Mexikóban például honlapok tucatjait törölték, amelyeken keresztül próbáltak hamis oltóanyagokat árusítani.

(A címlapkép illusztráció, forrása: MTI)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?