banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Pénzt ígér az Európai Bizottság az afgán menekültek befogadásáért cserébe

A balti államokba és Dániába már megérkeztek a kimenekített afgánok első csoportjai.

„Valamennyi, az afganisztáni misszióban résztvevő országhoz fordulok, az európaiakhoz, és nem csak, arra kérem őket, hogy fogadjanak el egy elégséges menekült-kvótát (…), hogy együttesen tudjunk azokon segíteni, akiknek védelemre van szükségük” – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A politikus abból az alkalomból nyilatkozott, hogy meglátogatott egy fogadó állomást, melyet az Európai Unió Kabulban dolgozó afgán alkalmazottai számára alakítottak ki. A Torejjon de Ardozban található, 800 férőhelyes fogadó állomásra már megérkezett afgán menekültek egy csoportja, akiket időközben már tovább is szállítottak a befogadó országokba, többségüket Dániába és a balti államokba.

„A bizottság fel van készülve arra, hogy költségvetési eszközöket különítsen el azon EU-tagállamok számára, amelyek hajlandóak befogadni és letelepíteni afgán menekülteket” – mondta Ursula van der Leyen. Jelen volt Charles Michel, az Európa Tanács elnöke is, aki „elismerte, hogy „a migráció nehéz ügy az Európai Unióban”, s ugyanakkor a „szabályozott és rendezett bevándorlás” mellett tört lándzsát.

(Nyitókép: Agerpres/EPA)

Kapcsolódók

Kimaradt?