Német kancellár: Putyin nem nyeri meg az Ukrajna elleni háborút

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem fogja megnyerni az Ukrajna ellen indított háborút, amelyért nem az orosz nép, hanem egyedül ő viseli a felelősséget – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár csütörtöki televíziós beszédében.

„Ez a háború Putyin háborúja” – húzta alá Olaf Scholz, kiemelve, hogy a nemzetközi közösség az utolsó pillanatig a párbeszédre törekedett Moszkvával, és remélte, hogy sikerül elkerülni a vérontást.

„Reménykedtünk, de nem voltunk naivak” – mondta a német kancellár, kifejtve, hogy kormánya az orosz-ukrán konfliktus tárgyalásos rendezését szolgáló erőfeszítésekkel párhuzamosan partnereivel és szövetségeseivel a NATO, az Európai Unió és a G7 csoport keretében együttműködve kidolgozott egy büntetőintézkedésekből álló csomagot, amely megmutatja az orosz vezetésnek, hogy „nagy árat fizet az agresszióért”.

Mint mondta, minden lehetséges eszközt felhasználva azt is biztosítják, hogy a konfliktus ne terjedjen át Európa más országaira. „Putyinnak nem szabad alábecsülnie a NATO eltökéltségét, hogy minden tagját megvédi”, és ez „kifejezetten vonatkozik” a balti államokra, Lengyelországra, Szlovákiára, Romániára és Bulgáriára – szögezte le a német kancellár.Olaf Scholz | Fotó: Agerpres/EPA

Olaf Scholz felszólította Vlagyimir Putyint a vérontás azonnali leállítására, az ukrán területre lépett orosz katonák kivonására és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlensége elismerésének visszavonására, hozzátéve, hogy az orosz hadsereg művelete egy független, szuverén ország elleni invázió”. „Ez egy kísérlet arra, hogy erőszakkal átrajzolják a határokat Európában, sőt talán arra, hogy egy egész országot letöröljenek a világtérképről”.

Azonban nincs visszaút a 19. századba, amikor a nagyhatalmak a kisebb országok meghallgatása nélkül döntöttek a világ dolgairól, és nincs visszaút a hidegháború korszakába sem, amikor a szuperhatalmak felosztották a világot egymás között befolyási övezetekre. Nincs visszaút az 1989 előtti időkhöz sem, amikor az emberek a szabadságért és a demokráciáért harcoltak, méghozzá nemcsak Ukrajnában, hanem Németországban is.

Ezért Vlagyimir Putyin kísérlete nem sikerül, az orosz elnök nem nyeri meg háborúját. „Az ukránok demokráciát és szabadságot akarnak, Európa jövője pedig egy békés és szabad jövő lesz, erről gondoskodni fogunk barátainkkal és partnereinkkel közösen” – jelentette ki a német kancellár az országos közszolgálati televíziókban este sugárzott beszédében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?