A vezérkari főnök szerint minimális az esély, hogy Oroszország megtámadja Romániát

A román hadsereg vezérkari főnöke szerint minimális a valószínűsége annak, hogy Oroszország konvencionális haderővel megtámadja Romániát.

Daniel Petrescu tábornok egy csütörtöki Facebook-bejegyzésben rámutatott, az Ukrajna elleni orosz agresszió a nemzetközi jog súlyos megsértésének minősül. Oroszország agresszív magatartása jelentősen rontott a térség biztonsági helyzetén, így a NATO-tagországok kollektív védelem melletti elköteleződése „olyan szinten nyilvánul meg, amelyre még nem volt példa a szövetség több mint hét évtizedes történetében”.

A vezérkari főnök hangsúlyozta, minimális a valószínűsége annak, hogy Oroszország konvencionális haderővel megtámadja Romániát, ugyanakkor az ország a NATO-tagjaként teljes körű biztonsági garanciákat élvez.Daniel Petrescu | Fotó: Facebook

Elmondta, a román hadsereg készenlétbe helyezte a biztonsági helyzet alakulásának nyomon követéséhez, a haderők és hadi eszközök koordinálásához és a helyhatóságok támogatásához szükséges kapacitásait.

Daniel Petrescu hozzátette, hogy a szövetséges országok katonai struktúráival együttműködve folyamatosan fejlesztik a román haderő képességeit, fokozzák reagálóképességét, továbbá ösztönzik a multinacionális harccsoportok romániai jelenlétét a NATO keleti szárnya arányos és egységes védelmének biztosítása érdekében, ugyanakkor folytatják az erőfeszítéseket az amerikai katonai jelenlét növelésére az ország területén.

Kapcsolódók

Kimaradt?