„Nem tudom, hogyan éljek nélküled” – utolsó útjára kísérték Alekszej Navalnijt

Ezrek kísérték pénteken utolsó útjára Alekszej Navalnijt Moszkvában. A tömeg a börtönben február 16-án elhunyt ellenzéki politikus nevét skandálta, ugyanakkor kormányellenes szólamok is felcsendültek a temetés alkalmával. Navalnij özvegye az Instagram-oldalán közétett üzenetben búcsúzott.

Felbecsülni is nehéz lenne, hogy pontosan hányan vettek részt pénteken Alekszej Navalnij temetésén, annyi viszont bizonyos, hogy ezrek vonultak ki az utcára, hogy búcsút vegyenek a börtönben elhunyt 47 éves ellenzéki politikustól. Navalnij csapata a YouTube-csatornájukon közvetített élőben a helyszínről, a BBC beszámolója pedig kiemelte, hogy a várakozásoknak megfelelően szigorú rendőrségi jelenlét mellett zajlott az esemény. Eddig viszont még nem érkeztek hírek arról, hogy a tömegből bárkit is letartóztattak volna, pedig „Oroszország Putyin nélkül”, „Oroszország szabad lesz” skandálásoktól volt hangos a templom – ahol Navalnij holttestét felravatalozták –, és a temető környéke.

Fotó: Agerpres/EPA

A templom előtt a tömeg köszönetet mondott a gyászoló anyának a fiáért és részvétüknek adtak hangot. Közösen skandálták ugyanakkor Navalnij nevét is, sokan pedig a temetés végén is a helyszínen maradtak imádkozni.

Az ellenzéki politikus koporsóját Frank Sinatra My Way című dalára zárták le, majd mikor azt leeresztették a földbe, a Terminátor 2 filmzenéjét játszották, mert Nalvanijnak az volt a kedvence – tudósított a BBC.

Fotó: Agerpres/EPA

Navalnij özvegye, Julija Navalnaja az Instagram-oldalán búcsúzott férjétől, köszönetet mondva az együtt töltött évekért. „Köszönöm neked a 26 év abszolút boldogságot. Igen, még az elmúlt három év boldogságát is. A szerelmed, a támogatásod, hogy még a börtönből is megnevettettél, hogy mindig gondoltál rám. Nem tudom, hogyan éljek nélküled, de megpróbállak téged ott fent boldoggá és büszkévé tenni. Nem tudom, hogy sikerül-e vagy sem, de meg fogom próbálni. Egészen biztosan találkozni fogunk még egy napon. Annyi elmondatlan történetem van a számodra, és annyi dalt lementettem neked a telefonomra. Buta, vicces, és úgy általában szörnyű dalok, de rólunk szólnak. Annyira szerettem volna, hogy te is meghallgasd őket. Látni akartam amint hallgatod őket, nevetsz és utána megölelsz. Örökké szeretni foglak. Nyugodjál békében”

Mint korábban írtuk, Alekszej Navalnij családjának gondjai voltak eltemetésével, a temetkezési cégek elutasították, amikor megtudták, kiről van szó. Az orosz ellenzéki holttestét csak szombaton adták át az édesanyjának, miután a család hosszasan próbálta visszakapni a hatóságoktól. A halotti bizonyítvány alapján a bebörtönzött politikus természetes halált halt, családja és csapata szerint viszont Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására végezték ki.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?