Nem hisz Ukrajna győzelmében az európaiak többsége

Két évvel azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, a Külkapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR) felmérte, hogy az európai közvélemény miként viszonyul a háború kapcsán felmerülő különböző kérdésekhez. Az adatokat a Portfólió portál is közölte.  

A 12 EU-tagállamban – köztük Romániában és Magyarországon – felvett kutatás szerint az európaiak pesszimistának tűnnek azzal kapcsolatban, hogy Ukrajnának mekkora esélye van győzelemmel lezárni a konfliktust. A felmérésben szereplő országokban ugyanis átlagosan mindössze a megkérdezettek 10 százaléka véli úgy, hogy Ukrajna győzni fog. Éppen kétszer ennyien számítanak orosz győzelemre. Az európai közvélemény legnagyobb része (37 százaléka) szerint viszont a háború azzal fog lezárulni, hogy a két fél egy kompromisszumos rendezés keretében vet véget majd a harcoknak. 

Belefáradt az orosz-ukrán háborúba Európa Fotó: Agerpres

A Portfólió által idézett közvélemény-kutatást az ECFR megbízásából a YouGov és a Datapraxis végezte 2024 januárjában az alábbi 12 EU-tagálamban: Ausztria, Franciaország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország. Az Ukrajna győzelmére számítók alacsony aránya az összes felmérésbe bevont országot jellemzi. Legoptimistábbnak még Lengyelországban, Portugáliában és Svédországban nevezhető a közvélemény, de még ezekben az országokban is csak a megkérdezettek 17 százaléka gondolja úgy, hogy Ukrajna győzni fog. Az orosz győzelmet valószínűsítők aránya Magyarországon a legmagasabb (31 százalék), amitől alig marad el a görög ráta.

Magyarországon a legnagyobb az aránya (64 százalék) azoknak, akik szerint Európának béketárgyalásokra kellene rábírnia Ukrajnát. Romániában a megkérdezettek 50 százaléka gondolja úgy, hogy egyezségre kellene jutni Orozországgal a háború befejezése érdekében. Az országokra lebontott adatokból az derül ki, hogy Európán belül Magyarországon a legmagasabb azok aránya (54 százalék), akik szerint Európának is csökkentenie kellene Ukrajna támogatását, ha az Egyesült Államok így tenne. Még Romániában, Ausztriában és Görögországban volt igen magas az így vélekedők aránya (44-42 százalék).

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?