Amerikai csúcstechnológiával kommunikálnak az orosz csapatok az ukrajnai fronton

Az oroszok tömegesen használják a SpaceX leányvállalata által működtetett Starlink műholdas kommunikációs rendszereket az ukrajnai fronton. A harmadik országokban „személyes használatra” megvásárolt amerikai terminálok korábban fontos előnyhöz juttatták a megtámadott országot az agresszor szemben, előmozdítva például a 2022. őszi ellentámadás sikerét.

2022. február 26-án, pár nappal Oroszország ukrajnai invázióját követően, a világ leggazdagabb embere a kijevi kormány segítségére sietett, és a SpaceX fiókvállalata révén biztosította a fronton harcoló ukrán csapatok számára a létfontosságú kommunikációt. Az X (egykori Twitter) nevű közösségi platformot is birtokló Elon Musk ezerszám szállított Ukrajnába olyan terminálokat, amelyek segítségével az ukrán katonák rácsatlakozhattak a több ezer kisméretű műholdból álló Starlink hálózatra.Elon Musk | Fotó: Agerpres/EPAA The Economist korabeli tájékoztatása szerint egy hónapon belül hirtelen csaknem negyedmillió ukrán Starlink-felhasználó jelent meg – közel kétszer több, mint a világ összes többi országában együttvéve volt. A legújabb elérhető adatok azt mutatják, hogy tartósan nagyjából 42 ezer előfizetője van a rendszernek Ukrajnában – főleg a hadsereg, de kórházak és egyéb közintézmények.

Kezdetben az amerikai techmilliárdos ingyenesen szolgáltatta az internetet a megtámadott kelet-európai országnak, később azonban közölte, hogy jó lenne, ha Kijev vagy nyugati támogatói átvállalnák a tetemes számlát. Akkoriban Musk azt nyilatkozta, hogy havonta 20 millió dollárjába kerül az ukrán „ügylet”. Tavaly májusban bejelentették, hogy a Pentagon törleszti a nem éppen olcsó bérletek árát az Ukrajnának nyújtott hadisegély részeként, abból a megfontolásból, hogy a terminálok fontos előnyhöz juttatják az ukránokat az agresszor oroszokkal szemben. Legalábbis sokáig ezt gondolták.Starlink | Fotó: SpaceX Facebook oldalaAz újabb hírek szerint az oroszok maguk is használják a Starlink-műholdakat. Az ukrán katonai hírszerzés (GUR) vezetője, Kirilo Budanov a Wall Street Journal amerikai lapnak adott csütörtöki interjúban azt mondta: gyanítják, hogy az oroszok már „meglehetősen hosszú ideje” hozzájutottak a szükséges terminálokhoz, és a fronton harcoló csapataik az amerikai techmilliárdos hálózatán keresztül kommunikálnak.

A Starlink sokkal biztonságosabb kommunikációt tesz lehetővé, mint a GSM-hálózatok vagy az orosz haderő által hivatalosan használt rádiókommunikációs rendszerek – jegyzi meg a Wall Street Journal. A Musk által szállított terminálok – és a hozzájuk kapcsolt drónok – fontos szerepet játszottak a 2022. őszi harkivi ellentámadásban, amikor az oroszokat kiszorították több ezer négyzetkilométernyi elfoglalt területről.

Az amerikai vállalat hivatalos közleményben cáfolta, hogy megengedte volna Oroszországnak a műholdas rendszere használatát. „A SpaceX semmilyen üzleti tevékenységet nem folytat az orosz kormánnyal vagy annak hadseregével” – húzták alá. Ukrán források ugyanakkor állítják, hogy orosz magáncégek közvetítőktől, „személyes használatra” vásárolják meg a terminálokat, majd szállítják Oroszországba.Fotó: SpaceX /Facebook A Starlink közleménye hangsúlyozta: ha hozzá is jutnának az oroszok ilyen berendezésekhez, a szolgáltatás nem aktív Oroszországban, ami azt jelenti, hogy a műholdvevők nem fognak működni. Csakhogy működnek Ukrajnában, ahol a fronton sokszor mindössze száz vagy tíz méterek választják el egymástól az orosz és az ukrán csapatokat.

Az ukrán katonai hírszerzés közzétette orosz katonák egy lehallgatott beszélgetését, amelyben arról tárgyaltak, hogy mintegy 200 ezer rubeles (körülbelül kétezer euró) áron vásárolnak Starlink-terminálokat „arab országokból”. Az Ukrajnában is használt terminálok a kereskedelmi forgalomban 450 euróba, a havi előfizetés 50 euróba kerül.

Kirilo Budanov szerint az orosz haderő egységei egészen a századok szintjéig igyekeznek Starlink-terminálokat beszerezni, gyakran úgy, hogy pénzt gyűjtenek rájuk. Lelkes önkéntesek korábban ugyanezzel a módszerrel juttatták hozzá az ukrán katonákat a saját hadseregükben nem rendszeresített eszközökhöz. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy az oroszok tanulnak, és rendre átveszik a működő ukrán gyakorlatokat.Fotó: Agerpres/EPA Elon Musk nem először keveredik botrányba az ukrajnai háború kapcsán. Szűkebb nyilvánosság előtt már az orosz invázió kezdeti szakaszában kifejezésre juttatta, hogy kényelmetlenül érinti, hogy a technológiáját háborúskodásra használják. Erről beszélt többek között az egyik „Aspeni Hétvégén”, 2022 szeptemberében. A New York Times szerint ott, üzletemberek és politikusok előtt lebegtette meg először „béketervét”, amellyel később hatalmas felzúdulást váltott ki a Twitteren. Ebben arra buzdította az ukránokat, hogy a béke érdekében fogadják el a Krím-félsziget elcsatolását, és népszavazáson döntsenek az orosz által annektált kelet-ukrajnai területek hovatartozásáról. Később kiderült, hogy három alkalommal is tárgyalt közvetlenül Vlagyimir Putyinnal. Tavaly augusztusban az eszkalációtól tartva letiltotta a Starlink-terminálok használatát a Krím területén, az ott horgonyzó orosz hadihajók ellen öngyilkos dróntámadásokat tervező ukrán egységek nem kis bosszúságára.

Röviddel azután, hogy a nyilvánosság előtt felmerült a Starlink oroszok általi használata, a techmágnás republikánus szenátorok előtt érvelt az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás ellen és a konfliktus lezárása mellett, mondván, hogy Putyin semmiképpen nem fogja elveszíteni a háborút. Áldozatot vállalni akkor lehet, ha értelme van – hangsúlyozta utalva arra, hogy a frontvonal befagyott. Musk szerint hiába várják, hogy Putyin meghátrál – „nem fog, mert meggyilkolnák” –, és az is hiú ábránd szerinte, hogy hatalomváltás esetén a jelenlegi orosz elnök helyére egy békésebb vezető kerülne.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?