Mussolini egykori rajongója lehet Itália első női kormányfője

A posztfasiszta alakulatként leírt Olasz Testvérek párt vezetője, Giorgia Meloni lehet Itália következő, egyben első női miniszterelnöke. Az általa vezetett jobboldali szövetség magasan vezetett a voksolás előtti utolsó, két hete készített felmérésekben, de elemzők szerint azóta változhatott a helyzet, és a szeptember 25-i voksoláson a meglepetés sem kizárt.

Vasárnap ismét előrehozott parlamenti választásokat tartanak Olaszországban, miután júliusban megbukott a Mario Draghi által vezetett nemzeti egységkormány. A második világháború óta először egy szélsőjobboldali koalíció győzelme a legvalószínűbb forgatókönyv. A felmérések szerint az Olasz Testvérek (Fratelli d'Italia – FdI), Silvio Berlusconi Hajrá Itália (Forza Italia) pártja és a Matteo Salvini vezette Liga (Lega) együttesen a voksok körülbelül 45 százalékára számíthat.

Fotók: Giorgia Meloni Facebook-oldala

A három alakulat csütörtökön a római Piazza del Popolón közös rendezvénnyel zárta a kampányt. Győzelmük esetén a koalíció legnépszerűbb pártjának elnökeként a 45 éves Georgia Meloni lehet a miniszterelnök, egyben Olaszország első női kormányfője.

Megsokszorozta a támogatottságát

Az Olasz Testvérek négy éve még alig 4,4 százalékát szerezte meg a szavazatoknak, mára viszont 25 százalékra szökött fel. Ugrásszerű növekedése a Lega kárára történt. Megfigyelők szerint a nem is olyan régen még az olaszok harmadának támogatását élvező és miniszterelnöki álmokat kergető Salvini pártja több okból is bukdácsol a felmérésekben. Először is fő témája, a bevándorlás mára hátrébb szorult az olaszokat leginkább foglalkoztató kérdések listáján, az energiaárak és a megélhetési válság mögé. Nem utolsósorban Salvini már nem tudja hitelesen adni a rendszerkritikust, miután két kormányban is részt vett, ráadásul az utolsót az a Draghi vezette, aki az Európai Központi Bank korábbi elnökeként az európai establishment megtestesítője.

Meloni ezzel szemben kimaradt a Draghi vezette egységkormányból, ráadásul ezt elvi döntésként fogalmazta meg: nem háttéralkuk eredményeként, hanem választások útján akar kormányra lépni. Az eredmény az lett, hogy miközben a Lega támogatottsága csaknem megfeleződött – 24-ről 13 százalékra esett vissza –, addig az FdI támogatottsága 17 százalékról 25-re nőtt a Draghi-kabinet beiktatása óta. Berlusconi pártja nem mozdult el 7 százalékról, viszont a négy évvel korábbihoz képest szintén megfeleződött a támogatottsága.

Egyes információk szerint a Liga esése az utóbbi két hétben is folytatódott. Ebben az időszakban tilos ugyan a felmérések közzététele, viszont a Reutersnek hét közvélemény-kutató is azt valószínűsítette, hogy a baloldali Öt Csillag Mozgalom – amelynek elnöke, Giuseppe Conte volt kormányfő végső soron előidézte az előrehozott választásokat – jelentős előrehaladást ért el, miközben Salvini pártja bukdácsol.

A legtöbben úgy vélték, hogy összességében az Öt Csillag növekedése miatt valamelyest csökkent annak valószínűsége, hogy a jobboldal többséget szerez a parlament mindkét házában, de továbbra is ez a legvalószínűbb eredmény. Annyi biztosnak tűnik, hogy az Olasz Testvérek megszilárdította pozícióját a legnépszerűbb erőként Enrico Letta balközép Demokrata Pártja (PD) előtt, amely az utolsó még közzétehető, szeptember 9-i adatsor szerint 3 százalékponttal maradt el a Meloni-féle párt mögött.

A baloldali pártok esélyeit rontja az összefogás hiánya, hiszen a mandátumok harmadát egyszerű többségi rendszerben, a legtöbb szavazatot szerző pártnak osztják ki. Így a jobboldal a voksok körülbelül 46 százalékával kétharmad körüli többséghez juthat a törvényhozásban.

A becsléseket az is megnehezíti, hogy az 51 milliónyi olasz szavazó most először választ egy jelentősen karcsúsított törvényhozást. Az alsóház tagjainak száma 630-ról 400-ra, a szenátusé 315-ről 200-ra csökken. Nyolc képviselőt és négy szenátort a csaknem ötmillió külföldön élő olasz választja meg.

Neofasiszta ifjúság

Giorgia Meloni politikai karrierje a médiamágnás és többszöri miniszterelnök Berlusconihoz köthető. Ő tette meg ifjúsági miniszternek 2008-ban az akkor mindössze 31 éves Melonit, aki minden idők legfiatalabb kormánytagja lett Olaszországban. Nyolc évvel később szintén Berlusconi volt az, aki gyakorlatilag visszaküldte a fakanál mellé. A Róma polgármesteri székéért versenybe szállt terhes Meloninak azt „tanácsolta”, hogy koncentráljon inkább a gyermeke nevelésére, mert „egy anya nem tud ilyen felelősségteljes szerepet ellátni”. Nem lépett vissza, és a szavazatok 21 százalékát söpörte be, csaknem kétszer annyit, mint az egykori mentora által támogatott Alfio Marchini.

Meloni mindössze 15 évesen csatlakozott a neofasiszta Olasz Szociális Mozgalom (MSI) ifjúsági szárnyához (Fronte della Gioventù). A pártot 1971-ben Giorgio Almirante alapította, a fasiszta diktátor, Benito Mussolini egyik volt minisztere.

Meloni szintén fiatalon, 1998-ban alapította „fiatal patrióták” számára az Atreju nyári fesztivált, amely ma is virágzik, és amelyen az utóbbi években Donald Trump amerikai elnök egykori tanácsadója, Steve Bannon valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részt vett. Az MSI egykori tagjaival közösen létrehozta az Olasz Testvérek pártot 2012-ben, amikor Olaszországban javában éreztették hatásukat a nemzetközi pénzügyi válság és Berlusconi miniszterelnök szexbotrányainak utórengései.

Szakítás a múlttal

Az utóbbi hetekben a nyugati televízió- és rádióstúdiókban leporolták a Mussolini-felvételeket, hogy a fasiszta diktátor beszédeiből válogatott bejátszásokkal illusztrálják, milyen veszély leselkedik Olaszországra és Európára. Ugyanakkor az interneten kering egy videó, amelyen a 19 éves Meloni páratlan hazafiként, az utóbbi ötven év legjobb olasz politikusaként írta le Mussolinit.

Augusztusban Georgia Meloni közzétett egy videót, amelyben angolul, franciául és spanyolul bizonygatta, hogy „a fasizmus a múlté”. Mussoliniról tett kijelentéseit visszavonta, néhány napja például törölte a választási listáról a párt egyik jelöltjét, akiről kiderül, hogy egy 2014-es Facebook-bejegyzésében Hitlert dicsőítette. Meloni ugyanakkor nem hajlandó lemondani a fasiszták által használt „Isten, család, haza” mottóról, amely továbbra is a párt jelszava, valamint megőrizte az MSI-től örökölt jelvényt, a háromszínű lángnyelvet.

Meloni önmagát keresztény nőként és anyaként aposztrofálja, hangosan kampányol a melegjogok és a bevándorlók ellen, tengeri blokádot hozna létre Líbia partjainál, és gyakran figyelmeztet a muszlim migránsok által jelentett veszélyre. Kormányában várhatóan jelentős szerepet kap Matteo Salvini, aki 2018 után belügyminiszterként már „bizonyított” e téren, megakadályozva például menekülteket szállító hajók kikötését az olasz partokon.

A nyugati fővárosokat főleg az foglalkoztatja, hogy milyen külpolitikát folytat majd az Európai Unió harmadik legnagyobb gazdaságának jövendőbeli kormánya. Salvinival vagy Berlusconival ellentétben Georgia Meloni egyértelműen elítélte az ukrajnai inváziót, és támogatja az Oroszország elleni nyugati szankciókat. Elemzők ugyanakkor arra számítanak, hogy a szélsőjobboldali vezetésű Olaszország megerősíti Európában a Magyarország és Lengyelország által követett vonalat, amely szorosan kapcsolódik a Donald Trump nevével fémjelzett amerikai konzervativizmus eszméihez és jelszavaihoz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?