Mi lesz Erdéllyel, Horvátországgal és az EU-val? - fantáziadús fejtegetés az orosz elemzőtől

A Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasaként emlegetett Mihajil Kazin elemző szerint az európai országhatárokat érintő váratlan eseménysorozat várható. Úgy véli, az Európai Unió összeomlása jelentősen felgyorsulhat, ha Donald Trump győz az idei év végi amerikai elnökválasztáson. 

Kazin fantáziadús fejtegtéseit a fehérorosz Belset hírügynökségnek adott interjújában osztotta meg, amelyet a DailyNewsHungary.com is idézett. Szerinte Donald Trump győzelme elszigetelné Európát, ez pedig  felgyorsíthatja az EU felbomlását. Az orosz elemző olyan forgatókönyvet vázolt fel, amely a 1945 utáni helyzethez hasonlóan alakulna, így Magyarország, területi igényeket támaszthatna, Erdélyt visszakövetelné Romániától Kárpátalját pedig Ukrajnától. Kazin ugyanakkor nem részletezi, hogy „technikailag” hogyan történne mindez. Szerinte az Európai Unió összeomlása egy „új Jaltához” vezetne, ami újraformálná Európát egy olyan folyamat keretében, amely már el is kezdődött. Mint ismeretes, az 1945-ös jaltai konferencián a kontinenst  befolyási részekre osztották, akkor Kelet-Európa a Szovjetunió befolyása alá került. 

Orosz világnézet. Az elemző szerinte az Európai Unió összeomlása egy „új Jaltához” vezetne, ami újraformálja Európát Fotó: Agerpres

Kazin arról is beszélt, hogy Európának csak 350-400 ezer fronton bevethető katonája van. Egy esetleges Oroszország elleni háború esetén ezeket a katonákat a Balti-tenger és az Alpok közötti vonal megvédésre vethetik be - fejtegette az elemző. „És mi történik ebben az esetben Lengyelországgal, Romániával és Bulgáriával?”, teszi fel a kérdést Kazin. Felidézi Orbán Viktor többször hangoztatott kijelentését, miszerint Magyarországnak volt tengeri kijárata. „Hogy ismét legyen, Horvátországot fel kell oszlatni. Szerbia és Magyarország felosztják egymás között, miután az Európai Unió felbomlik” - így Kazin. A Liberatea által is idézett orosz elemző továbbá úgy véli, Ukrajna megszűnik létezni. Kazin tanácsot is ad: szerinte „jobb lenne”, ha Szlovákia venné át Lemberg területét Ukrajnától, nem pedig Lengyelország, amelynek korábban része volt.  

Vlagyimir Putyin a Tucker Carlson konzervatív amerikai újságírónak adott februári interjújában arra a kérdésre, hogy felajánlott-e valaha Orbán Viktornak területet Ukrajnából, határozott nemmel válaszolt. Az orosz elnök közölte, erről soha nem is beszélgettek a magyar miniszterelnökkel, azt azonban mosolyogva megjegyezte: az azért lehetséges, hogy az ott élő magyarok örülnének annak, ha visszakapnák ősi földjüket. Arról is mesélt egy történetet, hogy amikor még a szovjet időben Ukrajnában utazott, akkor hallott embereket oroszul és magyarul beszélni, de ukránul soha.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?