FRISSÍTVE – Moszkvai terrortámadás: mit lehet tudni az elkövetőkről?

Feldagadt, zúzódásokkal teli arccal, súlyos verések nyomait viselve érkezett a bíróságra a halált okozó terrorcselekménnyel vádolt négy gyanúsított. Közülük hárman, a jelentések szerint, bűnösnek vallották magukat. Egyikük, akit kerekesszékben hoztak be, a tárgyalás alatt alig volt magánál. Mind a négyen Tádzsikisztánból származnak, és ideiglenes vagy lejárt vízummal tartózkodtak Oroszországban. Mint ismert Oroszországban négy gyanúsítottat vádoltak meg terrorizmussal a moszkvai mészárlás miatt, amelyben több mint 130 embert öltek meg, több mint 180-an megsebesültek. Közülük legalább százan továbbra is kórházban vannak, néhányan súlyos állapotban. FRISSÍTÉS: „Ezt a kérdést megválaszolatlanul hagyom” – ennyit reagált Vlagyimir Putyin szóvivője a kérdésekre.

Az orosz sajtó szerint a biztonsági szolgálatok kínozták meg a moszkvai terrortámadás négy gyanúsítottját a kihallgatások során. Arról is terjengek videók a közösségi médiában, ahogy egyiküknek levágták a fülét, és „megetették” vele. 

Az egyik vádlott. Állítólag levágták a fülét | Fotók forrása: Agerpres

A krasznogorszki Crocus City Hall elleni terrortámadás végrehajtásával megvádolt négy tádzsik állampolgár mindegyikét külön-külön állították vasárnap a bíróság elé, és közülük hárman bűnösnek vallották magukat az összes vádpontban – jelentette a TASZSZ hírügynökség a News.ro szerint. A bíróság elrendelte az előzetes letartóztatásukat május 22-ig. A négy vádlott neve Dalerzson Mirzojev, Szaidakrami Racsabalizod, Samszidin Fariduni és Muhammadszobir Faizov. Mind a négyen Tádzsikisztánból származnak, és ideiglenes vagy lejárt vízummal tartózkodtak Oroszországban.  A bíróság minden gyanúsított esetében zárt ajtók mögött tartott tárgyalást, a nyilvánosság kizárásával.

A CNN összefoglalta, mit lehet eddig tudni a moszkvai támadás négy gyanúsítottjáról. Dalerzson Mirzojev: a 32 éves férfi volt az első vádlott, akit bíróság elé állítottak. A Tádzsikisztánból származó Mirzojev három hónapra szóló ideiglenes tartózkodási engedéllyel volt bejelentve a szibériai Novoszibirszk dél-oroszországi városában, de ez a RIA Novosztyi szerint lejárt.

A másodiként bíróság elé állított Szaidakrami Racsabalizod azt mondta, hogy vannak orosz regisztrációs okmányai, de nem emlékszik, hol vannak. A RIA Novosztyi szerint tolmácson keresztül kommunikált. Állítólag 1994-ben született. A harmadik, Samszidin Fariduni 1998-ban született Tádzsikisztánban, és a közép-ázsiai ország állampolgára. Fariduni hivatalosan egy gyárban dolgozott az oroszországi Podolszk városában, és a RIA Novosztyi állami média szerint Krasznogorszk városában volt bejelentve. A negyedikként bíróság elé került Muhammadszobir Faizov kerekesszékben ült, és állítólag alig volt magánál a tárgyalás alatt. Bírósági megjelenésére orvos kísérte el. Faizov átmenetileg épp munkanélküli volt, korábban egy fodrászatban dolgozott a Moszkvától északkeletre fekvő Ivanovo városában. A RIA Novosztyi szerint abban a városban van bejelentve. A férfi 2004-ben született.

Gyásznap Oroszországban

A krasznogorszki támadásra alig egy héttel azután került sor, hogy Vlagyimir Putyin bebiztosította ötödik elnöki mandátumát, és az esemény valószínűleg rontja az imázsáját a rendet garantálni képes vezetőként. Putyin vasárnap nemzeti gyásznapot hirdetett a támadás 137 áldozatnak emlékére, miután megígérte, hogy megbünteti a támadás mögött állókat. Videófelvételek tanúsága szerint a komor tekintetű Putyin vasárnap este gyertyát gyújtott a Moszkva külvárosában lévő rezidenciájához tartozó templomban az elhunytak tiszteletére.

Virágokat helyeztek el az áldozatok emlékére vasárnap a támadás helyszínén | Fotó forrása: AgerpresKorábban vasárnap az emberek virágokat helyeztek el a Moszkva külvárosában található, 6200 férőhelyes koncertterem, a Crocus City Hall előtt, ahová négy fegyveres férfi rontott be, mielőtt a Piknik szovjet rockegyüttes a We're Not Afraid of Anything című slágerét játszotta volna. A férfiak automata fegyverekkel lőttek a civilekre. Az Iszlám Állam vállalta magára a támadást, de Putyin nyilvánosan nem említette az iszlamista militáns csoportot a támadókkal kapcsolatban, akik szerinte Ukrajnába próbáltak menekülni. Azt mondta, hogy „ukrán oldalról” érkező emberek készen álltak átvinni a támadókat a határon. Ukrajna tagadta, hogy bármilyen szerepe lenne a támadásban.

A hatóságok jelenleg az áldozatok azonosításán dolgoznak. Az orosz Nyomozó Bizottság közölte, hogy eddig 62 holttestet azonosítottak, és „a többi áldozaton genetikai vizsgálatokat végeznek, hogy megállapítsák személyazonosságukat”. A helyszínelés folyamatban van. 

Figyelmeztetés és terrorkészültség

Bár Putyin nem említette az Iszlám Államot, szombaton külön megbeszélést folytatott török és szíriai kollégájával, Recep Tayyip Erdoğannal és Bassár el-Aszaddal, és a támadás nyomán szorosabb együttműködést ígért a terrorizmus elleni küzdelemben – olvasható a Kreml közleményében. A washingtoni orosz nagykövetség azt állítja, hogy nem kapott semmilyen figyelmeztetést az Egyesült Államoktól egy esetleges Moszkva elleni támadásról. Putyin a múlt héten elutasította az Egyesült Államok oroszországi nagykövetségének figyelmeztetéseit a nagy tömegek elleni támadások lehetőségéről. Franciaország a legmagasabb szintre emelte a terrorkészültséget a moszkvai halálos támadás után – jelentette be vasárnap Gabriel Attal francia miniszterelnök.

Frissítés: A Kreml nem volt hajlandó egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy a moszkvai Krokus City Hallbeli mészárlás négy gyanúsítottját megkínozták-e. Zúzódásokkal és kötésekkel borítva állították őket a bíróság elé, egyikük talán még eszméletlen is volt.

„Ezt a kérdést megválaszolatlanul hagyom” – ennyit reagált Vlagyimir Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov, amikor egy hétfői sajtótájékoztatón a gyanúsítottak megjelenésével és a kínzásukkal kapcsolatban kérdezték. A négy gyanúsított testén egyértelmű erőszakra utaló jelek voltak láthatók, amikor a bíróságra vitték őket letartóztatásuk miatt, és az orosz médiacsatornákon megjelenő képek és információk szerint, állítólag kínzásnak vetették alá őket, levágták az egyik férfi fülét, illetve elektrosokkal kínozták őket a nemi szervükön, írja a Digi24.

Újabb gyanúsítottak kerültek előzetesbe

Az orosz bíróság hétfőn további három gyanúsított előzetes letartóztatását rendelte a Nyomozó Bizottság (SZK) kezdeményezésére. A három gyanúsított Iszlomov Amincson Iszroilovics, Iszlomov Dilovar Iszroilovics és Iszlomov Iszroil Ibragimovics. A RIA Novosztyi hírügynökség a közös vezetéknév és apai nevek alapján arra a következtetésre jutott, hogy egy tádzsik apáról és két fiáról van szó, és úgy tudják, hogy a két fiú honosított orosz állampolgár. A három közül kettő ellen már megtörtént a vádemelés is, míg egy harmadik továbbra is csak gyanúsítotti státuszban van – számolt be az MTI.

Dmitrij Peszkov hétfőn arról is beszélt, hogy a Kreml nem vesz részt abban a vitában, amely a terrortámadás miatt a halálbüntetés visszaállításával kapcsolatban kibontakozott. Arra kérte a sajtót, hogy figyelmeztesse az állampolgárokat: a Telegram közösségi médiában tömegesen jelennek meg terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó ajánlatokat. Az egyik elkövető ugyanis elfogásakor azt vallotta, hogy így bérelték fel a mészárlásra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?