FRISSÍTVE: Megválasztották Magyarország új államelnökét – Iohannis is gratulált

Azt követően, hogy a Magyar Országgyűlés hétfői ülésén elfogadta Novák Katalin köztársasági elnök lemondását, már meg is választotta az új államfőt: Sulyok Tamás egyedüli jelöltként, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson.

Mint beszámoltunk róla, a magyar alkotmánybíróság elnökét a kormányzó Fidesz parlamenti frakciója jelölte köztársasági elnöknek. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió egy műsorában azt mondta, hogy Sulyok Tamás jelölését a tapasztalattal, az alkotmányos és jogi ügyekben való jártassággal, a nemzetközi jog ismeretével, a nemzetközi térben való „forgolódással", a politikai intézmények természetrajzának ismeretével és egy szakmai tekintélyt is megadó életúttal indokolta.

Sulyok Tamás az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén | Fotó: MTI/Illyés Tibor

Orbán elmondta, ezek a tulajdonságok együtt az alkotmánybíróság elnökét rajzolták ki, mint a leginkább alkalmas jelöltet. Közölte azt is, a jelölést hosszú egyeztetések, tárgyalások előzték meg, a legutolsó körben a Fidesz elnöksége is tárgyalt róla.

Az MTI emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés a köztársasági elnököt öt évre választja. Az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig az államfői feladat- és hatásköröket Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja.

A hétfői ülésen a szavazólapot 147 képviselő vette fel. A 139 érvényes voks közül Sulyok Tamás 134-et kapott, öten nemmel szavaztak, hét érvénytelen szavazat volt. A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből.

A megválasztásáról szóló házelnöki bejelentés után Sulyok Tamás letette államfői esküjét. Március 5-én lép hivatalába, ő lesz a hetedik köztársasági elnök a rendszerváltás után.

Klaus Iohannis is gratulált

Klaus Iohannis, Románia államfője X közösségi oldalán hétfő este gratulált Sulyok Tamásnak. Bejegyzésében azt írta, hogy már várja az emberek javát célzó együttműködésüket Románia és Magyarország közti stratégiai partnerség mentén.

Sulyok Tamás az alapjogok és értékek méltányos kiegyenlítésén fog munkálkodni

Megválasztása után elmondott beszédében Sulyok Tamás azt ígérte, a köztársasági elnöki székből is az alkotmányos alapjogok és értékek méltányos kiegyenlítésén fog munkálkodni. Bizonyos hatáskörökben – például a kitüntetések, a kegyelmezés esetén – a lehető legszélesebb transzparencia híve. Meglátása szerint az állam, a nemzet létének alapfeltétele a kölcsönös bizalom az egyének és társadalmi csoportok között egyaránt. Az előítéletektől mentes kölcsönös bizalom a nemzet egységének alapja – tette hozzá.

Az MTI beszámolója alapján az új magyar államfő közölte azt is, hogy számára alapvető fontosságú alkotmányos alapértékek a nemzeti alkotmányos identitás és a népszuverenitáson alapuló államiság.  A nehézségekkel küzdők, az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe kerültek vagy magukról gondoskodni nem képesek, a szenvedők, az idős, a beteg, a magányos emberek mindig számíthatnak figyelmemre és támogatásomra – hangsúlyozta.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

„Minden cselekedetemmel azt az egységet szeretném kifejezni, hogy mi, magyarok egy több mint ezeréves történelemmel bíró, büszke, európai és a jogot minden eszközzel érvényesíteni elszánt nép vagyunk, s mindezt meggyőződésből, érzelmektől vezérelve és humorral átszőve vagyunk képesek megtenni” – fogalmazott.

Elmondta, számára minden hatalom csak a jog keretei között értelmezhető. Meggyőződése szerint a jog értékeket hordoz, ezért központi funkciója az egymással versengő értékek méltányos kiegyenlítése. Sulyok Tamás arról is beszélt, látható, hogy a jogállam jogilag korrekten definiált fogalma hogyan vész el, hogyan alakul át „eszményből bálvánnyá” a jelenlegi Európában a tisztán haszonelvű politikai megközelítés során.

„Magyarságom, emberi létem alapvető mozgásformája. Anyanyelvem, kultúrám, családom, munkám, azaz mindenem ide kötődik” – fogalmazott, hangsúlyozva, „aki magyar, az európai is”.

Elmondta, olyan Európát szeretne, ahol az értékek többet jelentenek az érdekeknél, ahol az uniós intézményekben elsősorban nem politikai, hanem jogi jellegű munka folyik. Úgy folytatta, nem léteznek a tagállamoktól független európai értékek, hanem a tagállami alkotmányos értékrendekből tud kifejlődni egy olyan európai értékrend, amelyik a tagállamokban közös.

Sulyok Tamás a nemzeti alkotmányos identitást alapvetően alkotmányjogi tartalmúként írta le, amelyhez jogi, kulturális, világnézeti aspektusok is kapcsolódnak. Elmondta, „elődeink abbéli félelmei, hogy Trianon után feloldódunk a többi nép olvasztótégelyében, talán soha nem volt reálisabb, mint napjainkban”.

Hozzátette: az identitás szorosan kötődik ahhoz a hagyományos társadalmi környezethez, amely a Kárpát-medencében az elmúlt évezredben kialakult, és amelynek megőrzése nemzeti lét egyik alapfeltétele. A nemzeti identitásnak szerves része a velünk együtt élő nemzetiségek identitása is - hangsúlyozta.

Az új köztársasági elnök álláspontja szerint a szuverenitás fogalmilag oszthatatlan, ezért az Európai Unió tagállamai, így Magyarország sem szuverenitást, hanem hatásköröket ruház át az unióra, s mindezt azért teszi, mert azok közös gyakorlása hatékonyabb, mintha azokat a tagállamok maguk gyakorolnák.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?