Csütörtökön választja meg az új köztársasági elnököt a magyar parlament

A magyar Országgyűlés csütörtökön dönt Áder János köztársasági elnök utódjáról, a kormányzó Fidesz-KDNP Novák Katalint jelölte a posztra, az ellenzéki frakciók pedig Róna Péter közgazdászt.

A két elnökjelölt, Róna Péter és Novák Katalin | FotómontázsA jelenlegi összetételű parlament tavaszi ülésszakának utolsó ülése reggel 8 (romániai idő szerint 9) órakor kezdődik. Két közelmúltban elhunyt korábbi képviselőre: Schvarcz Tiborra (MSZP) és Szolnoki Andreára (SZDSZ) emlékeznek, majd napirend előtti felszólalások hangzanak el.

Az új köztársasági elnök megválasztásának folyamata várhatóan 9 óra 30 perckor (romániai idő szerint fél 11-kor) kezdődik az államfőjelöltek 15-15 perces felszólalásaival. A Fidesz és a KDNP képviselői Novák Katalint, korábbi családokért felelős tárca nélküli minisztert, míg az ellenzéki frakciók Róna Péter közgazdászt jelölték a tisztségre. Az Országgyűlés titkos szavazással dönt az új államfő személyéről, a megválasztott köztársasági elnök ünnepélyes esküt tesz. A köztársasági elnököt az Országgyűlés öt évre választja meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?