Megépítették a világ legnagyobb szélturbináját

A 146 méter magas, Kíbában található monstrum 36 ezer háztartást képes ellátni villanyárammal.

A több vállalatot tömörítő kínai China Three Gorges Corporationnek (CTG) az ország keleti részén található Fucsien tartományban sikerült megépíteni a világ legnagyobb szélturbináját, írja az Interesting Engineering beszámolója alapján a hvg.hu. Az  erőmű 146 méter magas – mintegy 50 emeletes épület –, a lapátjainak átmérője pedig 252 méter.A kép illusztráció | Fotó: Facebook/Goldwind

A CTG a szintén kínai Goldwind vállalattal közösen készítette el a rekorder konstrukciót. A számítások szerint a gép teljesítménye elegendő, hogy egymaga képes legyen egy év alatt 36 ezer háztartást ellátni elektromos árammal. Kínában mindezt úgy számítják ki, hogy egy háztartásra három fővel számolnak, köszönhetően az ország egykepolitikájának.

A mérnökök számítása szerint az szélerőmű 22 tonna szén elégetését spórolja meg, vagyis 54 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe egy év leforgása alatt. Az éves átlagos becsült teljesítménye meghaladhatja a 66 millió kWh-t.

A CTG és a Goldwind nem sokkal korábban egy másik monstrumot is bemutott, igaz, az „csak” 13,6 MW-os. Lej Mingsan, a CTG vezetője szerint a 16 MW-os egység fejlesztésébe azután kezdtek bele, hogy a hatóság egy hatékony és világszinten is jelentős szerkezet megépítését kérte tőlük.

A szakember szerint sikerült megfelelni az elvárásnak, a fejlesztéssel ugyanis ultrakönnyű lapátokat és extra tartós csapágyakat is sikerült létrehozniuk.

Kapcsolódók

Kimaradt?