Megemlékeztek 56-ról az Ukrajnában harcoló kárpátaljai magyar katonák

A kárpátaljai magyar katonák szeptemberben részt vettek több kelet-ukrajnai település felszabadításában.

Az alábbi fotóval emlékeztek meg az 1956-os forradalomról az oroszok ellen harcoló 68. kárpátaljai területvédelmi zászlóalj magyar nemzetiségű katonái. A Twitteren is megosztott képet a Kárpátaljai Igaz Szó közölte.Ezek a kárpátaljai magyarok most is az oroszok ellen harcolnak | Fotó: Twitter

A fölöttébb sikeres szeptemberi kelet-ukrajnai hadműveletek során az alakulat több falut is felszabadított, adta hírül egy Facebook-bejegyzésben a zászlóalj legismertebb katonába, Fegyir Sándor, akivel korábban a Maszol is interjút közölt.

„Szeptember második felében, az orosz-ukrán háború idején a 68. kárpátaljai külön zászlóalj harcosai részt vettek a híres harkovi hadműveletben, amelynek során három luxemburgnyi terület szabadult fel az orosz megszállók alól. A harcosoknak abban a megtiszteltetésben volt részük, hogy több települést felszabadíthattak, különös tekintettel arra, hogy az ukrán-orosz határ közelében fekvő Ambarne faluba elsőként behatolók magyar nemzetiségűek voltak Laci, Áron, Bars hívójelekkel. A magyarok voltak az ukrán fegyveres erők első katonái, akik felszabadították és megtisztították ezt a települést az ellenségtől” – olvasható az Ungvári Nemzeti Egyetem tanárának a bejegyzésében.   

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?