Letartóztattak egy román férfit az angliai halálkamion ügyében

Az olasz rendőrség szombati közlése szerint letartóztattak egy román állampolgárt, akit a brit hatóságok köröztek a 39 vietnámi ember halálához vezető embercsempészeti ügybenszámolt be az AFP.

A Milánóban letartóztatott román állampolgár a 28 éves Ştefan Damian Dragoş, akit azzal vádolnak, hogy ő szerezte be a kamiont, amellyel Angliába szállították a migránsokat. A brit elfogatóparancs alapján őrizetbe vett férfi egy illegális bevándorlással foglalkozó bűnszervezet tagja - olvasható az olasz rendőrség közleményében.

A 39 vietnámi migráns - akik között két 15 éves fiú is volt - a konténer zárt terében fulladás és hipertermia következtében halt meg a Nagy-Britanniába vezető úton, ahol új életet akartak kezdeni. A kamion rakterében heverő holttesteiket 2019 októberében találták meg London közelében.

A szörnyű felfedezés rávilágított az embercsempész bűnhálózatokra, amelyek abból élnek, hogy a bevándorlók a jobb élet reményében bármilyen kockázatot vállalnak, és hatalmas összegeket hajlandók kifizetni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az embercsempész csoport vezetőit, Ronan Hughes 41 éves északír kamionsofőrt és Gheorghe Nica 43 éves román állampolgárt, akik a vád szerint a tragédiával végződő akció szervezői voltak, januárban 20, illetve 27 év börtönbüntetésre ítélték gondatlanságból elkövetett emberölésért és migránscsempészetért.

Maurice Robinson, a kamion sofőrje 13 évet és négy hónapot kapott. Eamon Harrissont, a 24 éves sofőrt, aki a pótkocsit a belga Zeebrugge kikötőjébe vitte, azt állítva, hogy nem tudott a benne lévő migránsokról, 18 év börtönbüntetésre ítélték.

(Címlapkép: YouTube-képernyőfotó)

Kapcsolódók

Kimaradt?