FRISSÍTVE – Bolgár halálkamion: vietnamiak is lehetnek az áldozatok között

FRISSÍTVE: Három további gyanúsítottat vettek őrizetbe pénteken annak a 39 embernek az ügyében, akiket a héten találtak holtan egy bolgár rendszámú kamionban Anglia délkeleti részén. Korábbi hatósági beszámolók szerint az áldozatok mindegyike kínai állampolgár volt, de pénteki brit médiaértesülések szerint vietnamiak is lehettek közöttük.

A területileg illetékes Essex megyei rendőrség első pénteki tájékoztatása szerint egy 38 éves férfit és egy szintén 38 éves nőt embercsempészetre szőtt összeesküvés és 39 rendbeli emberölés gyanújával vettek őrizetbe. A péntek esti újabb rendőrségi beszámoló szerint a nap folyamán egy 48 éves észak-írországi férfit is őrizetbe vettek a Londonhoz közeli Stansted nemzetközi repülőtéren, ugyanilyen gyanú alapján. A rendőrség közölte azt is, hogy folytatódik a gyilkosság gyanújával korábban őrizetbe vett 25 éves észak-írországi kamionsofőr kihallgatása.

A tájékoztatás szerint pénteken megkezdődött az áldozatok halottkémi vizsgálata, és az azonosítás várhatóan hosszadalmas folyamata ennek lezárulta után várható. A rendőrség már korábban közölte, hogy 31 férfi és 8 nő holttestét találták meg a kamion pótkocsijában.

Az eddigi vizsgálat megállapításai szerint a kamionszerelvény vontatója vasárnap lépett be Nagy-Britanniába az észak-walesi Holyhead kompkikötőjében, ahová az ír fővárosból, Dublinból érkezett.

Holyhead kikötője Nagy-Britannia nyugati partvidékén, csaknem 500 kilométerre északnyugatra van a délkelet-angliai Thurrock ipari parkjától, ahol a teherautóra szerda hajnalban rábukkantak.

A vontató szerda hajnalban, a Temze torkolatában fekvő Purfleet kisváros komptermináljában vette fel a pótkocsit, amely a belgiumi Zeebrugge kikötőjéből érkezett. A szerelvény nem sokkal hajnali 1 óra után hagyta el Purfleet kikötőjét, a rendőrséget pedig fél órával később hívták a mentők a közeli Waterglade ipari parkba, ahol a kamionban megtalálták a 39 holttestet.

A kamiont azóta elvitték az ipari parkból, és megkezdődött az áldozatok elszállítása a környező kórházakba, amelyekben a halottkémi vizsgálatot tartják.

Richard Burnett, a brit közúti fuvarozók szövetségének (Road Haulage Association) vezérigazgatója a BBC televíziónak elmondta, hogy a kamion vontatmánya hűtőkonténernek látszik a szerelvényről közzétett felvételeken. Burnett szerint az ilyen hűtőkamionok rakterét mínusz 25 fokig is le lehet hűteni.

Priti Patel brit belügyminiszter tájékoztatása szerint a vizsgálatba bekapcsolódott a brit határőrség, az Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) és a bevándorlással kapcsolatos bűncselekmények felderítésére szakosodott belügyminisztériumi szervezet (Immigration Enforcement). Az NCA közölte: vizsgálata elsősorban arra összpontosít, hogy szervezett bűnözői csoportok állnak-e az eset mögött.

Nagy-Britanniában legutóbb 2000-ben volt a mostanihoz mérhető tragédia: akkor 58 holttestet találtak a délkelet-angliai Dover kikötőjében egy holland rendszámú, ugyancsak Zeebrugge kikötőjéből érkezett kamion rakterében. Az áldozatok szintén kínaiak voltak.

Vietnámiak is lehetnek az áldozatok között

A BBC pénteki beszámolója szerint elképzelhető, hogy az áldozatok között vietnamiak is voltak.

A brit közszolgálati médiatársaság közölte: hat olyan vietnami családról szerzett tudomást, amelyek attól tartanak, hogy hozzátartozóik lehettek a hűtőkamion rakterében. Egyikük egy Thi Tra My nevű fiatal nő, aki legutóbb kedden késő este – néhány órával a kamion megtalálása előtt – küldött kétségbeesett szöveges üzeneteket családjának arról, hogy nem kap levegőt és halálán van.

A 26 esztendős nő bátyja elmondta a BBC-nek, hogy Thi Tra My október 3-án Kínába repült, onnan pedig két nap múlva Franciaországba utazott. Először október 19-én kísérelte meg az átkelést Nagy-Britanniába, de akkor feltartóztatták és visszafordították. Utolsó ismert tartózkodási helye Belgium volt, ahonnan a kamionszerelvény pótkocsija Angliába érkezett.

Thi Tra My testvére elmondta azt is, hogy a család 30 ezer fontnak megfelelő összeget fizetett a fiatal nő utazásának költségeire, és ennek egy részét közvetlenül embercsempészeknek adták át.

A BBC közölte, hogy a vietnami családoktól kapott adatokat átadta az essexi rendőrségnek. Vietnam londoni nagykövetsége is megerősítette, hogy kapcsolatban van az Essex megyei rendőrséggel. Pippa Mills, az essexi rendőrkapitányság főparancsnok-helyettese péntek esti tájékoztatásában mindazonáltal nyomatékosan felhívta a média és a közösségi médiaportálok figyelmét arra, hogy a találgatások nem segítik, sőt inkább hátráltatják a vizsgálatot.

„Erőteljesen arra intem az újságírókat és a közösségi média embereit, hogy ne találgassanak az érintettek személyazonosságával és a vizsgálat körülményeivel kapcsolatban" – áll a főparancsnok-helyettes közleményében.

Kapcsolódók

Kimaradt?