Halálkamion Angliában: egy román állampolgár kapta a legnagyobb büntetést

Hosszú börtönbüntetéseket rótt ki pénteken egy londoni bíróság annak az embercsempész csoportnak a tagjaira, amely 2019 októberében Angliába próbált bejuttatni 39 vietnami állampolgárt. A vietnamiak, akiket egy kamion rakterébe zsúfoltak, valamennyien meghaltak.

A londoni központi büntetőbíróság - utcája után közkeletű nevén az Old Bailey - az embercsempész hálózat két szervezőjét, Ronan Hughes-t és Gheorghe Nica román állampolgárt 20, illetve 27 év szabadságvesztésre, Eamonn Harrison kamionsofőrt 18 év fegyházra ítélte 39 rendbeli emberölés címén. Harrison szállította a belgiumi Zeebrugge kikötőjébe azt a pótkocsit, amelyben a 39 vietnami utazott.

A vontató nélkül átkelő pótkocsit egy másik sofőr, a 25 éves Maurice Robinson vette fel az angliai oldalon, a Temze torkolatában fekvő Purfleet komptermináljában. Robinsont az Old Bailey büntetőtanácsa 13 év és négy hónap börtönre ítélte.

A 39 vietnamit 2019. október 22-én hajnalban Robinson holtan találta a délkelet-angliai Thurrock ipari parkjában álló kamion rakterében, miután utasítást kapott Hughes-tól, hogy engedjen be nekik levegőt, de ne engedje ki őket a pótkocsiból.

Az ipari park biztonsági kamerája felvette, amint Robinson kinyitja a pótkocsi ajtaját, egy ideig döbbenten, tanácstalanul szemléli a holttesteket, majd elszalad. A vádirat szerint a sofőr csak 23 perc elteltével értesítette a rendőrséget.A vádlottak balról jobbra: Maurice Robinson, Ronan Hughes, Valentin Colota, Christopher Kennedy, Alexandru Ovidiu Hanga és Gheorghe Nica | Forrás: police.uk

A kamionszerelvény Scania típusú, bolgár rendszámú nyerges vontatója, amelyet Robinson vezetett, Írországból kelt át komppal Angliába, és röviddel a holttestek megtalálása előtt vette fel a pótkocsit. A brit vádhatóság szerint az ügy mögött egy olyan globális hálózat áll, amely jelentős számú illegális bevándorló Nagy-Britanniába csempészését szervezte.

Robinson és Hughes elismerte, Harrison és Nica tagadta a vádakat. Harrison azt vallotta a bíróság előtt, hogy nem tudott a vietnamiak jelenlétéről az általa vezetett kamion rakterében, azt hitte, hogy lopott teherautó-alkatrészeket szállít. Az Old Bailey esküdtszéke azonban a múlt hónapban, tízheti tárgyalás végén őt is bűnösnek nyilvánította.

A szellőzés nélküli pótkocsiban 38,5 fok lehetett

A brit hatóságok többheti vizsgálat után, 2019 novemberében azonosították az áldozatokat, és akkor derült ki hivatalosan, hogy valamennyien vietnami állampolgárok voltak, köztük két 15 éves fiú. Ők voltak a legfiatalabbak, de további nyolc tizenéves is szerepel az áldozatok listáján; az ő életkoruk 17 évestől 19 évesig terjed. A legidősebb áldozat egy 44 éves férfi.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az áldozatok között nyolc nő is volt. A vizsgálati jelentés szerint valamennyien fulladás miatt haltak meg, miután 12 órát töltöttek a légmentesen zárt raktérben. A szakértői vélemény szerint a szellőzés nélküli pótkocsiban 38,5 fokos hőmérséklet is lehetett.

Nagy-Britanniában legutóbb 2000-ben végződött embercsempészeti bűncselekmény ehhez mérhető tragédiával: akkor 58 kínai állampolgár holttestét találták meg a délkelet-angliai Dover kikötőjében egy holland rendszámú, ugyancsak Zeebrugge kikötőjéből érkezett kamion pótkocsijában.

Kapcsolódók

Kimaradt?