Lemondott Észak-Macedónia miniszterelnöke

Benyújtotta lemondását szerdán Zoran Zaev, Észak-Macedónia miniszterelnöke, miután a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) vereséget szenvedett az októberi helyhatósági választásokon.

Zaev lépése várható volt, mivel közvetlenül a választások után azt mondta, hogy le kíván mondani mind miniszterelnöki, mind pártelnöki tisztségéről, utóbbit novemberben meg is tette. Az azóta eltelt időben Zaev azon dolgozott, hogy biztosítsa a hatalom rendezett átadását, amely kormányváltás nélkül történik.

Másfél héttel ezelőtt a szociáldemokraták a Zaev által kiszemelt jelöltet - Dimitar Kovacsevszki korábbi pénzügyminiszter-helyettest – választották meg utódjának a pártelnöki posztra.

Kovacsevszki most már a párt szűk parlamenti többségének köszönhetően a miniszterelnöki posztra is esélyes. A szociáldemokratákat egy kis albán etnikai párt is támogatja.

Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök | Fotó forrása: MTI/EPA

Zaev előbb 2017 májusától 2020 januárjáig töltötte be a miniszterelnöki tisztséget, majd 2020 augusztusától ismét. Nevéhez fűződik a Macedónia névvel kapcsolatos, régóta húzódó vita rendezése a szomszédos Görögországgal.

A korábbi kormányfő kezdeményezte és nyerte meg a 2018-as népszavazást az ország nevének Észak-Macedóniára változtatásáról, hogy megkezdődhessenek az uniós csatlakozási tárgyalások. A névcsere 2019-ben lépett hatályba. Jelenleg azonban Bulgária akadályozza Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését.

Bujar Oszmani észak-macedón külügyminiszter hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel a fővárosban, Szkopjéban tartott megbeszélésén azt mondta, hogy országa folytatni fogja a reformokat, illetve rendezni kívánja a nyitott kérdéseket a szomszédos államokkal, így Bulgáriával is, amelynek új kormányától európai hozzáállást remélnek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?