Kötelező szívhanghallgatás: megváltoztak az abortusz szabályai Magyarországon

Illusztráció: falco/PixabaySzeptember 15-én lép hatályba Magyarországon az 1992-ben hozott abortusztörvény egyik mellékletének módosítása, miszerint a várandós nőknek addig nem végezhetik el művi terhesség-megszakítást, amíg a kezelőorvos meg nem mutatta az embrió szívhangját a műtétet megelőző vizsgálat során.

A módosító rendelet kedden jelent meg a magyarországi Hivatalos Közlönyben, Pintér Sándor belügyminiszter hagyta jóvá.  

A módosítás lényege, hogy az állapotos nőnek a jövőben be kell mutatnia egy olyan szülész-nőgyógyász által kiállított leletet is, amely „rögzíti, hogy az állapotos nő számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta”.

Esély az életre: ezentúl meghallgatják a magzat szívhangját az anyák! Hosszú évek küzdelme után végre megvalósult: a Mi...

Közzétette: Dúró Dóra – 2022. szeptember 12., hétfő

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom politikusa többször is felszólalt a parlamentben, hogy a terhesség-megszakításnak legyen ez az egyik feltétele. A rendelet elfogadását pártja sikerének tartja.

„Hosszú évek küzdelme után végre megvalósult: a Mi Hazánk javaslatát átvéve a kormány tett egy lépést abba az irányba, hogy tényleg minden magzatot a fogantatástól kezdve védjünk, hiszen lesz legalább pár másodperc, amikor a magzati életkorú gyermek kommunikálhat az édesanyjával az abortusz elvégzése előtt a szívhangja meghallgattatásával. Ennyi mindenkinek jár. Szögezzük le: az életünk a fogantatás pillanatában kezdődik, és egyenértékű bárki máséval, ezt fontos tudatosítani mindenkiben. Erre az egyik legjobb lehetőség, ha a szívhang meghallgatásával maga a magzat üzen édesanyjának: élek és érzek” – írta keddi Facebook-bejegyzésében a politikus.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?