Kommunista kihívója is lesz Putyinnak az elnökválasztáson

Elnökjelöltként jegyezte be Nyikolaj Haritonov parlamenti képviselőt, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja (KPRF) frakciójának tagját kedden az orosz Központi Választási Bizottság.

Haritonov egy parlamenti párt jelöltje, így az orosz választási törvény értelmében nem kell támogató aláírásokat gyűjtenie ahhoz, hogy elnökjelöltként regisztráltassa magát. Oroszországban az elnökválasztást idén három napon át – március 15-én, 16-án és 17-én – tartják. Az orosz Központi Választási Bizottság január 5-én két másik parlamenti párt képviselőjét, Leonyid Szluckijt, Oroszország Liberális Demokrata Pártjának elnökét, a moszkvai parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnökét és Vlagyiszlav Davankovot, az alsóház alelnökét, az Új Emberek párt képviselőjét jegyezte be elnökjelöltként.

Az orosz választási törvény értelmében a szövetségi parlamentben nem képviselt pártok jelöltjeinek január 31-ig legkevesebb 100 ezer orosz állampolgár támogató aláírását kell benyújtaniuk a Központ Választási Bizottsághoz, az „önjelölteknek” (függetleneknek) – ebben a minőségben szándékozik bejegyeztetni magát a kormányzó Egységes Oroszország párt támogatását élvező Vlagyimir Putyin hivatalban lévő elnök – pedig 300 ezerét, úgy, hogy az ország minden régiójából legkevesebb 7500-at kaptak. Ezt követően tíz napig tartó aláírás- és iratellenőrzés után a testület kihirdeti, hogy kit jegyzett be elnökjelöltként és kinek a regisztrálását utasította el írta beszámolójában az MTI.

Putyinnak nincs félnivalója, nem lesz esélyes ellenjelöltje a megmérettetésen Fotó: Agerpres

Putyin, Haritonov, Szluckij és Davankov mellett indulási szándékáról tett bejelentést, Szergej Malinkovics, az Oroszország Kommunistái elnevezésű, parlamenten kívüli párt elnöke, Szergej Baburin (Orosz Össznépi Unió), Andrej Bogdanov (Oroszországi Szabadság és Igazságosság Pártja), Borisz Nagyezsgyin (Polgári Kezdeményezés), Irina Szviridova (Oroszország Demokrata Pártja), Rada Russzkih blogger (független) és Anatolij Batasev blogger (független). A hivatalban lévő államfő december 18-án adta be iratait a Központi Választási Bizottsághoz, amely két nappal később bejegyezte támogatói csoportját, amely december 23-án megkezdte az aláírásgyűjtést is.

Putyin választási stábjának keddi közlése szerint eddig 58 régióból szállítottak be az önkéntesek támogató aláírásokat, amelyek száma egy hétfőn kiadott tájékoztatás értelmében meghaladta az 1,3 milliót. Kedden egyébként megkezdte működését az elnök újraválasztási stábjának egységes telefonközpontja és lakossági irodája.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?