Kelemen Hunor: Amerikai figyelmet a romániai magyarságnak

Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa, a szövetségi kormányzat törvényhozó ágának székhelye, a Capitolium előtti térről jelentkezett be az Erdély TV 24 plusz című műsorába Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke többnapos washingtoni látogatáson vett részt, amelyen az erdélyi magyarok kisebbségi jogairól ad tájékoztatást.

„Fontosnak tartottuk, hogy az amerikai törvényhozókat, illetve az adminisztrációnak a képviselőit tájékoztassuk arról, ami a régióban történik. A ’90-es években az első lépések megtételekor, a többség-kisebbség párbeszédben nagyon sokat segített az Amerikai Egyesült Államok. Azóta nyilván sokat változott a világ, a mi térségünk geopolitikai viszonyai meghatározzák azt, hogy mire figyelnek és mi jelent prioritást. Ezért azt mondtam, hogy az etnikai kisebbségek jogai nemcsak emberjogi perspektívából fontosak, hanem biztonságpolitikai kérdésként kell megközelíteni. És ilyen szempontból a stabilitás egyik nagyon fontos tényezője, hogy egy etnikai nemzeti kisebbségek – a mi esetünkben az erdélyi magyarok, a romániai magyarok – hogyan érzik magukat és mennyire stabil az ő helyzetük, az intézményes garanciák, a törvényes garanciák, az identitás megőrzéséhez milyen garanciákat tud nyújtani a román állam” – fogalmazott az Erdély TV műsorában Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke Washingtonban az amerikai külügyminisztérium, a szenátus és a képviselőház munkatársaival egyeztett. Arról tájékoztatta őket, hogy Romániában újra és újra vannak politikai törekvések arra, hogy a már megszerzett kisebbségi jogokból visszavegyenek, ezért újra és újra meg kell erősíteni ezeket a jogokat. Azt is mondta, hogy a biztonságpolitikai szempontokat a mai amerikai adminisztráció is sokkal inkább megérti, mint hogyha pusztán elvont emberi jogokról lenne szó.

„Ebben a bizonytalan helyzetben, amikor a régi félelmek felerősödnek, amikor az etnikai kisebbségek a háborús pszichózis következtében célponttá válhatnak, a szélsőséges, fasiszta, antiszemita, magyarellenes erők megerősödnek és nem szabad engedni, hogy teret nyerjenek. Ezért fontos követni, hogy mi történik egy etnikai kisebbséggel, a régióban, fontos követni, hogy mi történik az egyházi ingatlanokkal, és kell követni, hogy mi történik a feltörekvő, a megerősödő szélsőséges magyarellenes pártokkal. És figyelmeztetni kell folyamatosan Romániát, a román politikai elitet, egyrészt arra, hogy a kisebbségi jogokat biztonságpolitikai szempontból is vizsgálja, másrészt a tulajdonjognak a visszaállítása továbbra is prioritás kell maradjon, harmadrészt pedig bátornak kell lennie a román politikai elitnek, hogy a szélsőséges erőket, ami esetünkben ez az AUR, elszigetelje, és ne vegye át a témáit, abban reménykedve, hogy ezáltal szavazatokat nyer” – hangsúlyozta az Erdély TV műsorában Kelemen Hunor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?