Holland parlamenti döntésre vár Románia a schengeni csatlakozás ügyében

Marcel Ciolacu kormányfő hétfőn kijelentette, hogy Románia várja Hollandia álláspontját Bulgária schengeni csatlakozásával kapcsolatban, mielőtt döntést hozna az ügyben. A Bel- és Igazságügyi Tanács (JAI) december 4-én és 5-én zajló ülésének napirendjén nem szerepel a szavazás Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról.

„Hollandiában november 22-én választásokat tartottak. A jelenlegi miniszterelnöknek nem volt ideje elindítani az eljárást, hogy a parlamentben szavazásra bocsássák a kérdést, mert választások voltak. Többé-kevésbé biztos volt, hogy a Bel- és Igazságügyi Tanács december 4-5-i ülésén nem tárgyalják meg az ügyet, de napirenden maradt a javaslat egy rendkívüli ülés megtartására december folyamán. Először megvárjuk a holland döntést Bulgáriáról, és utána meglátjuk, hogy Románia hogyan fog cselekedni” - idézte az Agerpres a miniszterelnököt.

Egyelőre esélytelennek tűnik a román csatlakozás Fotó: Twitter/Rointel
Az Ausztriával a közelmúltban folytatott párbeszédről Ciolacu azt mondta, hogy „nem folytatott közvetlen megbeszélést Nehammer kancellárral”. A párbeszéd a nagykövetek és a belügyminisztérium szintjén zajlott eddig, de minden bizonnyal neki is lesznek megbeszélései ebben az ügyben, miután visszatér Romániába - szögezte le.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?