Három humanitárius folyosót nyitnak szerdán Ukrajnában

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy szerdán három humanitárius folyosót állítanak fel a civilek evakuálására.

„Buszok és teherautók oszlopai már elhagyták Zaporozsje városát. Követeljük a megszálló erőktől, hogy tartsák be kötelezettségeiket, és engedjék át a humanitárius oszlopokat az útzárakon” – írta Facebook-oldalán Verescsuk. A bejegyzés szerint Mariupolból Bergyanszkba, Enerhodarból és Melitopolból pedig Zaporozsjébe fognak civileket evakuálni.

A miniszterelnök-helyettes arról is beszélt, hogy a megszálló orosz erőknek ki kell vonulniuk a csernobili atomerőmű területéről. „Követeljük, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa haladéktalanul hozzon intézkedéseket a csernobili zóna demilitarizálására, és küldjön oda egy különleges ENSZ-missziót, hogy elejét vegyék egy újabb nukleáris katasztrófának” – idézte Verescsukot a Reuters.

Azt is elmondta, hogy Ukrajna a keddi isztambuli tárgyalásokon arra kérte Oroszországot, hogy engedélyezze 97 humanitárius folyosó létrehozását a legsúlyosabban érintett ukrajnai városok, falvak és települések felé.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?