Kilenc humanitárius folyosót nyitnak szerdán Ukrajnában

Kilenc humanitárius folyosó megnyitásáról állapodtak meg a háborúzó felek. Cél az ostromlott városokban rekedt civilek kimentése, közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes.

A legsúlyosabb ostrom alatt álló Mariupolról nem sikerült megállapodást kötni. Verescsuk szerint 24 busz áll készenlétben, hogy a közeli Bergyanszkba szállítsa az embereket - írja a BBC.

Mariupolban az ideiglenes tűzszünet rendre összeomlik, mert az oroszok nem állnak le a város és esetenként a civil menekülők támadásával.

Keddi beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, hogy legalább még százezer ember él Mariupolban borzasztó körülmények között, étel, víz és gyógyszerek nélkül, az oroszok folyamatos bombázása mellett. „Már több mint egy hete próbálunk humanitárius folyosókat szervezni Mariupol lakosainak, azonban sajnos szinte minden próbálkozásunkat megszakítják az orosz megszállók, lövésekkel vagy akár szándékos terrorral” – mondta az ukrán elnök. Beszámolója szerint kedden az ukrán katasztrófavédelem egyik humanitárius segélycsapatát is túszul ejtették az oroszok a sofőrökkel együtt. A nehézségek ellenére az előző nap 7026 lakost sikerült kimenekíteni Mariupolból.

Zelenszkij szerint „minden szinten” próbálnak tárgyalni az oroszokkal, hogy „békére kényszerítsék” őket – addig pedig „mindenhol teljes gőzzel” harcolnak a győzelemért.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?