Három forgatókönyve van Izraelnek az Irán elleni visszacsapásra: a legdurvább a nukleáris célpontok támadása

Benjámin Netanjahu miniszterelnök hadikabinetje már eldöntötte: az izraeli hadsereg erőteljes választ ad Iránnak a hétvégi drón- és rakétatámadásra. Joe Biden amerikai elnök arra kérte a zsidó államot, hogy csak diplomáciai úton járjon el. A legrosszabb forgatókönyv szerint Izrael a teheráni atomprogram célpontjaira csapna le. Ez esetben Irán azzal fenyeget, hogy soha nem látott fegyverekkel válaszol.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök felkérte a minisztereket, hogy nyújtsanak be feketelistát a megtámadható célpontokról, számol be az Observator. „Irán áll a Hamász, a Hezbollah mögött, de mi eltökéltek vagyunk, hogy győzni fogunk, és minden téren megvédjük magunkat" – mondta Benjámin Netanjahu.

A szakértők által felvetett legrosszabb forgatókönyv szerint Izrael csapást mér Irán nukleáris programjára, vagyis az ország közepén, mélyen a Zagrosz-hegység alatt levő laboratóriumokra. A támadások lehetnek részben katonai, de kibertámadások is. A második forgatókönyv szerint légicsapásokat mérnek iráni rakétaraktárakra, katonai bázisokra vagy hadseregparancsnokra. A harmadik forgatókönyv pedig, amely jelenleg a legvalószínűbb, az, hogy Izrael más országokban lévő, Teherán által finanszírozott katonai csoportokat – úgynevezett proxy-csoportokat – vesz célba. A célkeresztben van Szíria, Irak, Libanon, vagy akár Jemen, ahol a Hezbollah tevékenykedik.Illusztráció: NATO Facebook oldalaAz iráni elnök azonban arra figyelmeztetett, hogy az ország érdekei elleni legkisebb fellépés is kemény és fájdalmas válaszhoz vezet. Közben az iraki miniszterelnök azt mondja, nem kapott olyan információt, hogy a támadás során drónokat vagy rakétákat indítottak volna a területéről. A nemzetközi sajtó arról ír, hogy Izrael az újabb támadásról az Egyesült Államokkal egyeztetne, de Joe Biden kormánya hangsúlyozza, hogy nem vesz részt semmilyen ellentámadásban.

„Kiválasztjuk a megfelelő pillanatot a válaszadásra. Konzultálunk a szövetségeseinkkel. Igyekszünk nem kiprovokálni egy nagyobb háborút a Közel-Keleten. Ha nem válaszolunk az ilyen támadásokra, akkor bátorítjuk az ilyen viselkedést a jövőben" – mondta Reuven Azar, Izrael romániai nagykövete.
Amerikai források szerint egy esetleges támadásra a hétvégén kerül sor, és az első célpontok az Iránhoz hű csoportok lesznek olyan országokban, mint Libanon, Szíria és Irak.

Teherán rendelkezik a legnagyobb ballisztikus rakéta- és drónarzenállal a Közel-Keleten, és azzal fenyegetőzik, hogy olyan fegyverekkel válaszol, amilyeneket a világ még nem látott.
„A cionistáknak tudniuk kell, hogy ezúttal nem lesz 12 napjuk. A válasz nem órákon vagy napokon belül, hanem másodpercek alatt fog érkezni" – mondta Ali Bagheri Kani, Irán külügyminiszter-helyettese. A gazdag Öböl-államok a maguk részéről sürgetik a regionális háború elkerülését. Jordánia is ezen az állásponton van, és bár segített visszaverni a vasárnapi iráni támadást, nem akar középre kerülni. A török elnök a maga részéről azzal vádolta az izraeli miniszterelnököt, hogy ő a „fő bűnös" az iráni támadásért.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?