FRISSÍTVE – Izraelen a világ szeme – Úgy döntöttek, visszacsapnak Iránnak

Az izraeli hadsereg főparancsnoka kijelentette, hogy válaszolni fognak Irán rakétatámadására. Azonban még nem világos, milyen formában teszik ezt meg. FRISSÍTÉS: Az iráni hatóságok az elmúlt órákban arra figyelmeztettek, hogy „másodperceken belül” „eddig nem használt fegyverekkel” válaszolnak az esetleges izraeli megtorlásra.

Az izraeli magas rangú tábornok elmondta, hogy nem marad el a válaszcsapás Irán rakéta- és dróntámadására, de még nem tisztázott, hogy ez a válasz milyen formát fog ölteni, és hogy olyan erős lesz-e, hogy az egyre inkább növekvő erőszak spirált regionális háborúvá változtathatja, közölte a The Guardian.

Az amerikai tisztségviselők hétfőn kijelentették, hogy az Irán támadására valamilyen válasz szinte elkerülhetetlen, de a Biden-adminisztráció még mindig reménykedett abban, hogy ez csak egy korlátozott ellenlépés lesz, és nem fog iráni területeket érinteni.Fotó: Agerpres

Az izraeli védelmi erők vezérkari főnöke, Herzi Halevi altábornagy, a támadástól kezdve tudtukra adta, hogy Izrael válaszolni fog.

Izrael hadügyi kabinetje negyedik alkalommal ült össze az elmúlt két napban, legutóbb hétfő délután, újra meg újra megvitatták, hogyan egyensúlyozzanak az eszkaláció és az elrettentés között.Végül a hadi kormány úgy döntött, „tisztán és erőteljesen” visszavágnak Iránnak egy válaszlépéssel. Ennek célja, hogy jelezzék, Izrael „nem hagyja, hogy ilyen mértékű, ellene indított támadás reakció nélkül maradjon”.

„Tiszteletben tartjuk, hogy ezt a döntést Izrael hadügyi kabinetjének, a miniszterelnöknek kell meghoznia”, mondta hétfőn a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby a CNN-nek. Ugyanakkor hozzátette, hogy Joe Biden „nagyon világossá tette, hogy nem akarunk háborút Iránnal. Nem törekszünk arra, hogy kiterjesszük és fokozzuk ezt a konfliktust. Nem akarjuk, hogy a dolgok eszkalálódjanak”.

Mint megírtuk, vasárnapra virradóra Irán több száz drónt indított Izrael ellen, de azokat gyakorlatilag mind sikerült ártalmatlanítani még a becsapódások előtt. A nagyhatalmak egymás után figyelmeztettek, hogy Izraelnek az ellene indított támadás ellenére is óvakodnia kell a helyzet további eszkalációjától. Irán szükségesnek és arányosnak nevezte a támadást, de nem tervez további akciót. 

„A közel-keleti régió a háború szélére sodródott. A térségben élők a kiterjedt fegyveres konfliktus fenyegetésével néznek szembe, éppen ezért most a legszigorúbb önmérsékletet kell gyakorolnunk” –fogalmazott António Gutteres, az ENSZ főtitkára.

Antonio Guterres az ülés kezdetén úgy fogalmazott, hogy „most a maximális önmérsékeltnek van itt az ideje”, és hozzátette, hogy a szakadék széléről vissza kell lépni. Szerinte létfontosságú elkerülni minden olyan cselekedet, amely több fronton zajló, kiterjedt katonai konfliktusokhoz vezethet a Közel-Keleten.

A Biztonsági Tanács ülésén Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete azt kezdeményezte, hogy nyilvánítsák terrorszervezetnek az iráni haderő gerincét jelentő Iráni Forradalmi Gárdát, valamint hozzanak szankciókat Irán ellen.

FRISSÍTÉS: Irán kijelentette, „másodperceken belül” reagál egy ellene indított támadásra

Az iráni hatóságok az elmúlt órákban arra figyelmeztettek, hogy „másodperceken belül” és „eddig nem használt fegyverekkel” válaszolnak az esetleges izraeli megtorlásra a szombati iráni drón- és rakétatámadás után az izraeli állam ellen – jelentette kedden az EFE, írja az Agerpres.

„A cionistáknak tudniuk kell, hogy ezúttal nem marad 12 napjuk, és a válasz nem néhány óra vagy nap, hanem néhány másodperc alatt érkezik” – mondta Ali Bagheri Kani iráni külügyminiszter-helyettes és nukleáris főtárgyaló a közszolgálati televíziónak. Bagheri az esetleges izraeli megtorlásra utalt, amely válaszul érkezhet a szombati iráni támadásra, amelyet Teherán válaszlépésnek szánt a damaszkuszi iráni konzulátus ellen április 1-jén elkövetett, Izraelnek tulajdonított bombamerényletre.

Az iráni parlament nemzetbiztonsági bizottságának szóvivője, Abolfazl Amouei azt mondta, hogy a szombati támadás során „nem alkalmaztak jelentős erőt”, és hogy Irán kész újabb fegyverek bevetésére. „Készen állunk arra, hogy eddig nem használt fegyvereket használjunk. Minden forgatókönyvre vannak terveink” – idézte Amouei szavait a Mehr hírügynökség. Ugyanakkor Ebrahim Raisi elnök kedden azt mondta, hogy Irán válaszolni fog minden, az érdekei ellen irányuló akcióra – idézte a Reuters az iráni diákok hírügynökségét. „Kategorikusan kijelentjük, hogy az iráni érdekek elleni legkisebb akcióra is csalhatatlanul szigorú, átfogó és fájdalmas választ adunk bármely elkövetővel szemben” – mondta Raisi a katari emír, Tamim bin Hamad al-Thani sejknek, egy nappal azután, hogy Herzi Halevi altábornagy, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke közölte, Izrael válaszolni fog Iránnak a több mint 300 drónnal és rakétával végrehajtott támadásra.

Emellett az iráni fegyveres erők figyelmeztették az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Franciaországot és Németországot, hogy „levágják a lábukat”, ha túllépik a „határokat” Izrael támogatásában – írja az EFE.

„Ismételten felszólítjuk az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország egyes államfőit, hogy ne támogassák tovább a halálos, gonosz, illegális, terrorista és gyermekgyilkos (izraeli) rezsimet” – mondta Abolfazl Shekarchi dandártábornok, az iráni fegyveres erők szóvivője. „Ha bárki, beleértve önöket és az (izraeli) rezsimet is, átlépi a határt, akkor nagyobb erővel vágjuk le a lábát, mint amekkora az Izraelnek adott korábbi válasz volt” – tette hozzá Shekarchi a Tasnim hírügynökség szerint.

Izraelnek sikerült lelőnie az iráni drónok és rakéták 99 százalékát szövetségesei, nevezetesen az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország segítségének köszönhetően is, amelyek vadászgépeikkel e célpontok kilövésében működtek közre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?