Finnország haladéktalanul benyújtja a NATO-csatlakozási kérelmét

Finnország benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz – írja a BBC.

Sauli Niinisto finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök csütörtöki közös nyilatkozatában leszögezik, széleskörű vitát folytattak a kérdésről és egyértelmű álláspontra jutottak: „NATO-tagság erősítené Finnország biztonságát. A NATO tagjaként Finnország az egész védelmi szövetséget megerősítené. Finnországnak haladéktalanul kérvényeznie kell a NATO-tagságot. Reméljük, hogy a döntés meghozatalához még szükséges nemzeti lépéseket a következő napokban gyorsan megteszik.”

Ez egy jelentős politikai váltás az ország részéről, amit természetesen Oroszország Ukrajna elleni inváziója váltott ki.

A szomszédos Svédország várhatóan a következő napokban dönt a védelmi szövetséghez való csatlakozásról.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a közösségi médiában üdvözölte, hogy Finnország a NATO-csatlakozási kérelem benyújtását tervezi. Morawiecki úgy ítélte meg: a finn döntés „nagyon jó hírt jelent Európa és Lengyelország biztonsága számára”. Varsó Finnország minél gyorsabb csatlakozása mellett áll ki - tette hozzá a lengyel kormányfő.

Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára korábban azt mondta: van rá lehetőség, hogy Finnországot, valamint a NATO-csatlakozási szándékát szintén jelző Svédországot „elég gyorsan” beléptessék a szövetségbe.

Moszkva fenyegetésnek tekinti a katonai szövetség keleti irányú bővítését.

Kapcsolódók

Kimaradt?