Ferenc pápa Isten akaratára bízza távozását, a lemondásra nem gondol

Ferenc pápa egy interjúban arról beszélt, hogy egészségügyi problémái ellenére sohasem gondolt lemondásra, Isten akaratára bízza távozását. Az N+ mexikói televíziónak adott interjúban, amelyet az olasz sajtó szerdán közölt, az egyházfő azt is elárulta, nem akarja, hogy a Szent Péter-bazilikában temessék el.

Ferenc pápa hangoztatta, szem előtt tartja elődje, XVI. Benedek döntését, de azt kéri az Úrtól, akkor mondhassa, hogy elég volt – akármelyik pillanatban is következzék be –, amikor az Úr akarja.

A pápa arra utalt, hogy XVI. Benedek 2013 februárjában saját döntéséből távozott az egyházfői tisztségből fizikai gyengeségére hivatkozva. XVI. Benedek volt a második pápa az egyház történetében, aki lemondott. A német pápa egy vatikáni kolostorba vonult vissza, ahol 2022. december 31-én halt meg.

„XVI. Benedek nagy ember volt, alázatos ember. Amikor szembesült saját korlátaival, bátorsága volt azt kimondani, hogy elég. Példaképnek tartom” – mondta Ferenc pápa. A 86 éves egyházfő hangsúlyozta, amikor az ember öregszik, el kell kezdenie készülődni.

Fotó: Agerpres/EPA

Ferenc pápa hozzátette, már utasításokat adott a temetésével kapcsolatban. Elődei többségével ellentétben azt akarja, hogy ne a Szent Péter-bazilikában, hanem a Santa Maria Maggiore-bazilikában helyezzék el a sírját, írja az Index. Az argentin pápát szoros kapcsolat fűzi a második legnagyobb római bazilikához, amelyben a várost oltalmazó Szűz Mária-ikont őrzik. Ferenc pápa ennél a szent képnél szokott imádkozni utazásai előtt és után.

A Santa Maria Maggiore-bazilikában eddig öt pápát, V. Piust, V. Sixtust, XIII. Kelement, V. Pált és IX. Kelement temették el. Ferenc pápa azt is elárulta, hogy a pápai temetési szertartások egyszerűsítésén dolgozik. „Az én temetésem lesz az új ceremónia főpróbája” – jelentette ki.

Ferenc pápa azt mondta, 2024-ben látogatást tervez Belgiumba, de mérlegeli az utat Argentínába és Polinéziába is.

Az interjúban az egyházfő sajnálatosnak nevezte, hogy az ukrajnai háború eseményei „megszokottá váltak, mint a reggeli kávé”, miközben emberek, köztük sok fiatal hal meg. Megismételte, a háború mindig vereség, egyetlen győztesnek a fegyvergyártók számítanak.

Elmondta, hogy folyamatos kapcsolatban áll a Gázában található katolikus templom plébániájával, ahol hatszáz ember talált menedéket. Ferenc pápa kijelentette, azokra az anyákra gondol, akiket a háborúkban levélben értesítenek arról, hogy a fiuk hős volt, de meghalt.

A hősnők az édesanyák, akiknek a fiait elrabolja a háború – jelentette ki Ferenc pápa felidézve azt, hogy hány tízezer fiatal veszítette életét az első és a második világháborúban is, például a normandiai partraszálláskor. Megjegyezte, a történelem nem sokat változott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?