Székelyföldi filmrendező alkotása is versenyben van a 2024-es Oscar-díjért

Csütörtökön hozták nyilvánosságra a 2024-es Oscar-díjra esélyes filmek listáját. Az első fordulóba két magyar rendező filmje is bekerült, egyikük a nemzetközi, másikuk az dokumentumfilm kategóriában.

A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia csütörtökön hozta nyilvánosságra a 2024-es Oscar-díjra jelölt filmek listáját a dokumentumfilm, a nemzetközi nagyjátékfilm és az animációs játékfilm kategóriákban.

Összesen 167 dokumentumfilm pályázott a 96. Oscar-díjra, míg 88 ország esélyes a legjobb nemzetközi film díjának elnyerésére. A végső 15 filmből álló listát december 21-én hozzák nyilvánosságra mindkét kategóriában.

Forrás: Who I Am Not Facebook-oldala

Az animációs filmek kategóriájában 33 jelölt van. A végső Oscar-jelölések 2024. január 23-án derülnek ki, a 96. Oscar-díjátadóra pedig március 10-én, vasárnap kerül sor, Jimmy Kimmel házigazdával. 

A nyilvánosságra hozott filmlistán magyar rendezők alkotásai is helyet kaptak. Az egyikük a Los Angelesben élő Skovrán Tünde Who I Am Not című filmje, mely a dokumentumfilm kategóriában száll versenybe a legjobbnak járó elismerésért. A rendezőnővel a film kolozsvári bemutatója után beszélgettünk.

Skovrán Tünde

A Gauder Áron által rendezett Kojot négy lelke című filmet pedig a nemzetközi filmek kategóriájában jelölték. Az egész estés animációs film az indián teremtéstörténetet meséli újra a mitikus Kojot figurájával a középpontban. Az univerzum teremtésének mítoszán keresztül a film arról az égető kérdésről beszél, hogy miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő, hogy ne pusztítsuk el magunkat a Földön.  

A 2024-es Oscar-díjra jelölt filmek teljes listája itt érhető el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?