banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Életbe lépett a négynapos tűzszüneti megállapodás Izrael és a Hamász között

Életbe lépett péntek reggel a négynapos tűzszüneti megállapodás Izrael és a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet között. A katari és az egyiptomi kormány, valamint az Egyesült Államok közvetítésével tető alá hozott egyezmény keretében a Hamász összesen 50, Gázában fogva tartott túszt enged el cserébe 150, izraeli börtönökben raboskodó palesztinért. Az első túszok várhatóan délután szabadulhatnak.     

A szerdán megkötött egyezmény lehetővé teszi továbbá a humanitárius segély bejuttatását az ostrom alatt lévő övezetbe. A tűzszünet életbe lépése után negyed órával légiriadó volt több, a Gázai övezet melletti izraeli faluban. Helyi idő szerint reggel 7-kor elhallgattak a fegyverek, s a tűzszüneti megállapodás szerint helyi idő szerint délután 4-kor a Hamász átadja Izraelnek az október 7-i terrortámadásban elrabolt túszok első csoportját, tizenhárom gyermeket és nőt, háromszor annyi, biztonsági okból őrizetbe vett palesztin női és 19 év alatti rabért cserébe.

Egyelőre nyugalom van Gázában Fotó: Agerpres

Palesztin beszámolók szerint kivontak minden katonai légi eszközt a Gázai övezet déli részéből. Az egyezmény szerint Izrael a Gázai övezet déli része felett egyáltalán nem, északi része felett pedig napi hat órán át nem repülhet. „A háborúnak még nincs vége. Csak átmenetileg, humanitárius okból függesztették fel a támadásokat. A Gázai övezet északi része veszélyes háborús övezet, ahol tilos mozogni. Biztonságuk érdekében a Gázai övezet déli részén található humanitárius övezetben kell maradniuk” - közölte arab nyelvű videójában Aviháj Edri, az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője. „Csak a sáv északi részéről lehet áthaladni dél felé a Szaladin úton. A Gázai övezet déli része lakóinak észak felé történő mozgását semmilyen okból sem engedélyezték" - tette hozzá.

A tűzszünet életbe lépése előtt az övezet melletti Nir Óz kibucban, korábban, helyi idő szerint hajnali fél ötkor pedig Nir Am kibucban volt légiriadó ellenséges rakéták miatt, miközben az izraeli hadsereg a tűzszünet életbe lépése előtt a Gázai övezet egész területén támadott, s a többi között felrobbantották az es-Sifá kórház alatti terror-alagutat. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök külföldi médiával foglalkozó tanácsadója, Mark Regev a CNN amerikai hírcsatornának úgy nyilatkozott, hogy a tűzszünet „kiszámított kockázatot” jelent, s nem bizonyos a maradéktalan tiszteletben tartásában. „Katonai nyomást gyakoroltunk a Hamászra, károkat okoztunk működésében és parancsnokainak. Megsemmisítjük a katonai szárny magas rangú parancsnokait, és nyomás alatt állnak. Időt akarnak nyerni" - mondta a tűzszünetről.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?