ENSZ: Szudán a közelmúlt egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófáját éli

A közelmúlt humanitárius katasztrófái közül a világban az egyik legsúlyosabb Szudánban történik, általános az éhínség a csaknem egy éve tartó háború következtében – figyelmeztetett szerdán egy ENSZ-tisztségviselő, egyúttal ostorozva a nemzetközi közösség tétlenségét az ügyben.

„A humanitárius szükségletek elhanyagoltságát, a belső menekültek és az éhínség fenyegette emberek számát illetően Szudán minden szempontból a közelmúlt egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófáját éli át” – jelentette ki az ENSZ Biztonsági Tanácsában Martin Griffithsnek, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) vezetőjének nevében, Edem Wosornu műveleti igazgató.

„Humanitárius szempontból paródia, ami Szudánban történik, az ország a nemzetközi oda nem figyelés és a tétlenség áldozata. Egyszerűen fogalmazva: hagyjuk odaveszni a szudáni népet” – mondta Wosornu az MTI beszámolója szerint.

Szudáni menekültek | Fotó: Facebook/Action Against Hunger

Az Abdelfattáh al-Burhán tábornok vezette hadsereg és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű, Mohammed Hamdan Daglo vezette milícia között tavaly április 15-e óta folyó harcokban ezrek haltak meg, és több mint nyolcmillióan váltak belső menekültté az ENSZ adatai szerint.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa március elején „azonnali tűzszünetet” szorgalmazott a muszlim böjti hónap, a ramadán idejére, és felszólította feleket a humanitárius segélyhez való akadálytalan hozzáférés biztosítására. Edem Wosornu szerint azóta nem történt jelentős előrelépés az ügyben.

Csaknem 18 millió szudánit sújt élelmiszerbizonytalanság, ami az ENSZ támogatásával megalkotott, ötfokozatú Integrált Élelmezésbiztonsági Skálán (IPC) 3-as vagy magasabb fokozatú. Ez aratási időszakban rekordnak számít, miközben tavaly még nyolcmillió embert érintett a katasztrófa. Hétszázharminc-ezer gyermek szenved akut alultápláltságtól, részletezi az MTI.

„Ha meg akarjuk akadályozni, hogy Szudánt elérje a világ legsúlyosabb élelmezési válsága, akkor sürgős és lényegi lépések megtételére van szükség” – mondta szerdán Carl Skau, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) helyettes igazgatója.

Edem Wosornu figyelmeztetett, hogy a következő hetekben vagy hónapokban 222 ezer gyermek halhat meg alultápláltság miatt az országban. Hozzátette, hogy elkerülhető betegségek miatti halálozás fenyegeti a legyengült szervezetű gyermekeket is, ráadásul az egészségügyi intézmények 70 százaléka nem működik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?